Τη δυνατότητα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση, σε έως 120 δόσεις, των οφειλών τους προς τα ταμεία και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση σε περισσότερους από 600.000 νομικούς, υγειονομικούς και μηχανικούς των οποίων, λόγω τεχνικών προβλημάτων, τα συνολικά χρέη δεν απεικονίζονται στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή.
Όπως έχουν καταγγείλει οι επιστημονικοί φορείς, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να έχει στείλει εδώ και περίπου έναν μήνα σχετική επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, για έναν μεγάλο αριθμό νομικών, υγειονομικών και μηχανικών οι οφειλές (κυρίως προ του 2016) δεν έχουν «ανέβει» στην πλατφόρμα, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αφού δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν τους συμφέρει.
Για τον λόγο αυτό και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στην εν λόγω ρύθμιση πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, έχει εισαγάγει σχετικό άρθρο για να δώσει μια, έστω μερική, λύση.
Σε δύο στάδια
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, «για τους οφειλέτες όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια, η καταληκτική ημερομηνία (30 Σεπτεμβρίου ’19) αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (1ο στάδιο)». Έτσι, στις περιπτώσεις αυτές, «η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά την καταληκτική ημερομηνία, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019».
Φυσικά, αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμη και με αυτό το «παράθυρο» σε μια 2η ευκαιρίας υπαγωγής στη ρύθμιση, που θα ανοιχθεί με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δεν δίδεται λύση ουσιαστική. Όπως εκτιμούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, «ακόμη και με τη διάταξη αυτή το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ριζικά, δεδομένου ότι οι οφειλέτες δεν μπορούν, πριν τις 30 Σεπτεμβρίου, να δουν τα συνολικά χρέη τους. Άρα, δεν αποκλείεται, δε, με την πρώτη αίτηση να εγκλωβιστούν σε μια διαδικασία – ρύθμιση η οποία, όταν αποκτήσουν πρόσβαση στις συνολικές οφειλές, ενδέχεται να αποδειχθεί ότι τους είναι ασύμφορη».