Σε κατάσταση σοκ η ρωσική οικονομία – Η Ουκρανία δημιουργεί κρατικό απόθεμα τροφίμων

Σταθερές οι παραδόσεις ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη

Must Read

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η οικονομία της Ρωσίας διέρχεται ένα σοκ και πως έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες ενός «απολύτως πρωτοφανούς οικονομικού πολέμου εναντίον της Μόσχας».

Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της επιχείρησής της στην Ουκρανία.

«Η οικονομία μας δέχεται τώρα την επίδραση ενός σοκ και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα ελαχιστοποιηθούν”» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Χαρακτήρισε την κατάσταση «ταραχώδη», αλλά είπε πως ήδη λαμβάνονται μέτρα για να ηρεμήσει και να σταθεροποιηθεί.

«Είναι απολύτως πρωτοφανές. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Άρα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί οτιδήποτε», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία δημιουργεί κρατικό απόθεμα τροφίμων

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα δημιουργήσει κρατικό απόθεμα τροφίμων που θα είναι «αρκετά μεγάλο για να σιτίσει τον λαό της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Το κράτος θα αγοράσει σιτηρά και άλλα αποθέματα στις ποσότητες που καταναλώνει ετησίως ολόκληρη η χώρα με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό», ανακοίνωσε ακόμα η υπηρεσία Τύπου. «Αυτό θα παράσχει στη χώρα επαρκή τρόφιμα», δήλωσε ο Σμίγκαλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία είναι μια χώρα με μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων, αλλά αναλυτές του αγροτικού τομέα έχουν επισημάνει ότι η επιχείρηση της Ρωσίας θα μπορούσε να μειώσει απότομα τις καλλιεργημένες εκτάσεις για τη συγκομιδή σιτηρών του 2022, προκαλώντας ελλείψεις για τον υπόλοιπο κόσμο, όπως και για την Ουκρανία.

Η χώρα, η οποία παραδοσιακά αρχίζει τις προετοιμασίες για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, έχει ανακοινώσει ότι οι αγρότες θα αρχίσουν την σπορά σε ασφαλείς περιοχές, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειψη καυσίμων και σπόρων.

Σταθερές οι παραδόσεις ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη

Οι παραδόσεις ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, μέσω του Nord Stream 1 και της Πολωνίας, και προς τη Σλοβακία, μέσω της Ουκρανίας, παραμένουν σταθερές, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας διαχείρισης αγωγού.

Οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία ήταν σταθερές γύρω στις 73.028.461 kWh/h, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά.

Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας συνήθως αντιστοιχεί περίπου στο 15% της ρωσικής προμήθειας αερίου προς την Ευρώπη και την Τουρκία, αλλά από τις 21 Δεκεμβρίου έως πρόσφατα υπήρχε αντιστροφή της ροής, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών αερίου.

Οι ροές στο συνοριακό σημείο του Μάλνοφ διαμορφώθηκαν σήμερα στα 7.280.550 kWh/h, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας διαχείρισης Gascade, καταγράφοντας μικρές διαφορές σε σχέση με χθες.

Για την προμήθεια προς τη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Βέλκε Καπουσάνι, η δυναμικότητα μεταφοράς ήταν στις 882.087 μεγαβατώρες, με μικρές διαφορές σε σχέση με χθες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This