Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές καυσίμων και ενέργειας έχουν ξεφύγει αλλά και με φόντο μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντί να βοηθήσει άμεσα και δραστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προχωρά δια μέσου του κυβερνητικού της εκπροσώπου σε επανειλημμένες εξαγγελίες μέτρων που θα έρθουν κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον!
«Η Ελλάδα κινείται ταυτόχρονα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα». Παρέλειψε ωστόσο να πει ότι η οικονομική κρίση που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας λόγω και της ενεργειακής κρίσης, δεν μπορεί να συγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό γιατί, μετά οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνουν καθ΄ολοκληρίαν σε ένα τέτοιο επίπεδο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλο ελληνικοί μισθοί, άλλο ευρωπαϊκοί μισθοί!
Για το αν θα ενισχυθούν και άλλο οι αγρότες τόνισε: «Και οι αγρότες μας όπως και όλοι οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με τις δυσμενείς συνέπειες των ανατιμήσεων. Ήδη εφαρμόζονται μέτρα ανακούφισης τους αγροτικού κόσμου και όπως είπε ο πρωθυπουργός αναμένεται και νέα δέσμη μέτρων το επόμενο 10ημερο που θα ανακοινωθεί στην ώρα της. δεν μπορούμε να μηδενίσουμε αλλά θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Τέλος, για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης στην χώρα: «Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι είμαστε αντιμέτωποι με επισιτιστική κρίση στην χώρα μας. Αν χρειαστεί να λάβουμε μέτρα υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στην Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλίες θα συζητηθεί και η πρόταση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ απαρρίθμησε τις έξι προτάσεις του πρωθυπουργού τις οποίες απέστειλε με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στους 4 μύθους, όπως τους χαρακτήρισε, τούς οποίους υποστηρίζει η αντιπολίτευση:
- Εθνική Διατίμηση: «Η εθνική διατίμηση που προτείνει ο κ. Τσίπρας θα οδηγούσε την χώρα σε διεθνή απομόνωση»
- Λιγνίτης: «Για τον λιγνίτη η παραγωγή ρεύματος δεν ήταν φθηνότερη. Όσες μονάδες έκλεισαν στην χώρα ήταν αυτές που είχε προγραμματιστεί να κλείσουν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα όλες οι διαθέσιμες μονάδες λειτουργούν κανονικά για να έχουμε συμφερότερο κόστος ή και τις αναγκαίες εφεδρείες
- Για τα κέρδη της ΔΕΗ: Η ΔΕΗ αφού γλίτωσε την χρεοκοπία διάθεση πολλά δις ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες και έχει διαθέσει πάνω από 2 δις στους καταναλωτές
- Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης τόνισε ότι «μιλώντας κανείς για την μείωσή του πρέπει να υπολογίσει ότι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων από τα οποία χρηματοδοτούνται υγεία, παιδεία και άλλα. Πρέπει να μας υποδείξουν λοιπόν όσοι το υποστηρίζουν από που θα τα αναπληρώσουμε. Από νέους φόρους που θα επιβαρύνουν τους πολίτες;»
«Δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές»
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω της ακρίβειας απάντησε: «Οι προβλέψεις αυτές είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η Ελλάδα χρειάζεται αρραγής ενότητα και μέλημα του πρωθυπουργού είναι να παίρνουμε τις αποφάσεις για να έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση των δυσμενών εξελίξεων. Αν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος: «Έχουμε απαντήσει πολλές φορές οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου» ανέφερε για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Για την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας με αφορμή το Ουκρανικό δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου ότι, «η ελληνική κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει το αποτύπωμα της χώρας το τελευταίο διάστημα από τις διμερείς συμφωνίες και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό ιστορικό και ηθικό βάρος που της επιτρέπει να πρωταγωνιστεί σε κρίσιμες αποφάσεις. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στην κατεύθυνση ταύτισης με την διεθνή κοινότητα για την καταδίκη του αναθεωρητισμού είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση».
«Τόσο στην χθεσινή του τοποθέτηση όσο και στο μπρίφινγκ έχουμε θέσει το πλαίσιο. Το γεγονός ότι έχουμε διαφωνίες δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητάμε. Προσερχόμαστε με ρεαλισμό και είναι θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Και οι 2 χώρες αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και είναι προς το συμφέρον και των 2 χωρών να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης σε ένα πνεύμα απερίφραστης καταδίκης κάθε απόπειρας αναθεωρητισμού και παραβίασης της εδαφικής ανεξαρτησίας χωρών» ανέφερε για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν την προσεχή Κυριακή.