Δεν τα βρίσκουν οι ηγέτες της ΕΕ για την ενέργεια από τη Ρωσία – Διαφωνίες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Η Γερμανία ηγείται του «όχι» στο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας

Must Read

Το μπλοκ της Γερμανίας με την Αυστρία και την Ουγγαρία (καλύπτουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με τις εισαγωγές από τη Ρωσία) τάσσεται σθεναρά κατά του εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, προκαλώντας ρήγμα στην, πολυδιαφημισμένη τελευταία, «ενότητα» της ΕΕ.

Από την άλλη, η Λετονία, η Πολωνία και η Λιθουανία τάχθηκαν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία για να αναγκάσουμε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσει τον πόλεμο», τόνισε ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς.

Η άτυπη σύνοδος των 27 διεξάγεται έπειτα από δύο τεταμένες εβδομάδες συζητήσεων για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, υποδοχής σχεδόν 2,2 εκατ. προσφύγων και έγκρισης τριών γύρων κυρώσεων άνευ προηγουμένου κατά της Ρωσίας για την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που τάσσονται υπέρ του εμπάργκο λένε ότι θα στερήσει από τη Μόσχα τη βασική πηγή εσόδων της και χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά εκτιμήσεις του ινστιτούτου μελετών Bruegel των Βρυξελλών, οι χώρες μέλη της ΕΕ καταβάλλουν σήμερα περίπου 420 εκατ. δολάρια την ημέρα για το αέριο και σχεδόν 400 εκατ. δολάρια για το πετρέλαιο που εισάγουν από τη Ρωσία.

Οι ηγέτες της ΕΕ διέγραψαν τις ελπίδες του Κιέβου ότι θα εντασσόταν άμεσα στο μπλοκ, από τι ξεκίνημα της άτυπης Συνόδου Κορυφής, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, καθώς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτουν το ενδεχόμενο ως μη ρεαλιστικό: «Δεν υπάρχει επισπευσμένη διαδικασία εισδοχής – δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα», είπε ο Ολλανδός.

Ο Γερμανός Καγκελάριος παρέπεμψε από την πλευρά του στη συμφωνία σύνδεσης που είχαν υπογράψει η ΕΕ και η Ουκρανία το 2017. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε αυτά που είχαμε συμφωνήσει στο παρελθόν – αυτή είναι πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου επίσης βάζει στον πάγο της ελπίδες του Κιέβου για επίσπευση της εισδοχής, αν και διαβεβαιώνει ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This