«Η Ρωσία είναι έτοιμη για μια σκληρή αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ενεργειακό τομέα, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη», δήλωσε ο Νικολάι Κόμπρινετς, διευθυντής του τμήματος πανευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε συνέντευξή του στο Interfax, ο Κόμπρινετς ξεκαθάρισε: «Η Ρωσία παραμένει ένας αξιόπιστος προμηθευτής, ένας εγγυητής παγκόσμιας κλάσης ενεργειακής ασφάλειας. Εκτιμούμε αυτή τη φήμη, αλλά είμαστε έτοιμοι για μια σκληρή αντιπαράθεση στον ενεργειακό τομέα, εάν χρειαστεί».
Τόνισε ακόμα ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του εισαγόμενου φυσικού αερίου της ΕΕ, το 25% του πετρελαίου και το 45% του άνθρακα, «άρα οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να μην κατανοήσουν την τρωτότητα της ΕΕ».
Και πρόσθεσε: «Κρίνοντας από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΕ, η Ευρώπη σκοπεύει να ανεξαρτητοποιηθεί από πηγές ενέργειας από τη Ρωσία με κάθε κόστος και αυτό το τίμημα θα πρέπει να πληρωθεί όχι από την κορυφή της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, αλλά από τους απλούς Ευρωπαίους φορολογούμενους».
Ο Κόμπρινετς σημείωσε ότι τα σχέδια της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των ρωσικών πηγών ενέργειας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη έργων παραγωγής υδρογόνου και την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, που θα απαιτήσουν χρόνο και επενδύσεις.
«Από καθαρά οικονομική άποψη, τα σχέδια δεν είναι πολύ ορθολογικά. Υπάρχει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αν όχι πανικός. Δεν είναι γνωστό σε ποιο επίπεδο θα εκτοξευθούν οι τιμές. Αλλά είναι ήδη σαφές ότι η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκες τιμές για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα, αν όχι παραπάνω. Είναι επιλογή τους», επεσήμανε ο Ρώσος.
Σε ότι αφορά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα, ο Κόμπρινετς τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί τον εαυτό της σε μια γωνία όλο και περισσότερο – δεν είναι δύσκολο να μπεις στο σπιράλ των κυρώσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγεις από αυτό».
Και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα, με τις σπασμωδικές αποφάσεις της για κυρώσεις, η δυτική ηγεσία όχι μόνο περιορίζει τη δική της ικανότητα να βγει από την πανδημική ύφεση. Κτυπά ολόκληρο το παγκόσμιο οικονομικό, σύστημα μεταφορών και logistics».
Η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις της ΕΕ είναι υπό επεξεργασία, σύμφωνα με τον Κόμπρινετς: «Τα μέτρα ανταπόκρισής μας σίγουρα θα γίνουν, επεξεργάζονται τώρα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε αντικατοπτριστικά και αυστηρά αναλογικά. Αν και η αριθμητική ισοτιμία δεν είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Την 1η Μαρτίου, 637 βουλευτές υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Βουλή ‘Ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας’. Μπορεί να προστεθεί ο οποιοσδήποτε στην ανταποδοτική λίστα μας».
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg μετέδιδε πως η Ρωσία χάνει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια του ΑΕΠ της από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ΑΕΠ ολόκληρου του έτους της Ρωσίας αναμένεται να υποχωρήσει κατά περίπου 9% το 2022.