Μετά τον όλεθρό του στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει δημοσιονομική βόμβα ύψους 4,75 δισ. ευρώ στον φετινό καθώς και στον επόμενο προϋπολογισμό με σκοπό να «σκάσει» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
Στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που προετοιμάζει η Κομισιόν, γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος της τάξεως του 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ.) και 1,5% για το 2020 (2,85 δισ.), έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στην έκθεση εκτιμάται ότι μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, και ενέργεια θα στοιχίσει αρκετά παραπάνω από τα 441 εκατ. ευρώ που προέβλεψαν οι υπολογισμοί της κυβέρνησης. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αντί εσόδων ύψους 292 εκατ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση, δημιουργούν επιβάρυνση στον φετινό Προϋπολογισμό.
Ως αγκάθι παρουσιάζονται και τα ψηφισθέντα μέτρα, όπως το επίδομα στους συνταξιούχους, για το οποίο παρατηρείται ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος του ως μόνιμο μέτρο από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου.
Επίσης, γίνεται αναφορά στην κακή πορεία του Προϋπολογισμού, όπου καταγράφεται απόκλιση έναντι του στόχου, η οποία επιβαρύνθηκε από τις ανακοινώσεις του Ζαππείου.
Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ
Δυσαρέσκεια για τις παροχές της κυβέρνησης εκφράζει και η ΕΚΤ δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας έκθεσης φωτογραφίζοντας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με «έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας ή καθυστέρηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή ακόμη και αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που ίσως αναζωπυρώσει πιέσεις σε πιο ευάλωτα κράτη».
Απορίες δημιουργούνται από τη στάση που κρατά η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στις εξαγγελίες που παταγωδώς απέτυχαν να επιτευχθούν και τις πιέσεις να μην δημοσιευθεί το κείμενο των συστάσεων της ευρωπαικής επιτροπής. Ο κύριος Τσίπρας γνωρίζει ότι το άνοιγμα της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία που παρατηρήθηκε στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο στις επερχόμενες εθνικές και η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει «καμμένη γη» όπως όλα δείχνουν. Θα είναι αυτή η ευκαιρία του να επιστρέψει ως δυνατή αντιπολίτευση στο βαρύ χρέος που αφήνει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης;