Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξή της παραδέχθηκε πως η αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας προχωρά με αργό ρυθμό και άφησε ανοικτό παράθυρο για 4η δόση εμβολίου το φθινόπωρο.
Η Μίνα Γκάγκα μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Πρώτο Πρόγραμμα» τονίζοντας ότι πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι μπαίνουμε σε μια κανονικότητα αλλά η πανδημία δεν έχει φύγει».
«Υπάρχουν αρκετές εισαγωγές, δεν είμαστε βέβαια κοντά στα επίπεδα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Μειώνονται σταθερά, αλλά πολύ αργά. Και αυτές τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια μικρή αύξηση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, ο περισσότερος κόσμος είναι εμβολιασμένος. Πολλοί επίσης έχουν κολλήσει και έχουν περάσει τη νόσο», σημείωσε.
«Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα κορωνοϊού, υπάρχει μεγάλη διαμόλυνση και υπάρχει ένας διάχυτος φόβος επειδή έχουμε πολύ μεγάλες ροές προσφύγων, επειδή έχουμε έναν πόλεμο δυστυχώς και μαζί με αυτόν επιβαρύνεται και η υγεία. Αυτό το έχουμε δει πάντα με τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και με ανθρώπους που ζουν σε συγχρωτισμό σε δύσκολες συνθήκες. Άρα εκεί μπορεί να υπάρξει διαμόλυνση και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις», διεμήνυσε.
Πιθανή τέταρτη δόση εμβολίου
Η αναπληρώτρια υπουργός σχολίασε το αίτημα για έγκριση και τέταρτης δόσης εμβολίου για τους ενήλικες άνω των 65 ετών που κατέθεσαν οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων FDA, και είπε ότι οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι ο γενικός πληθυσμός θα κάνει νέα δόση το φθινόπωρο.
«Αυτοί που φαίνεται να χρειάζονται 4η δόση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, πιθανώς να συζητηθεί στις πολύ μεγάλες ηλικίες και στα χρόνια νοσήματα, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζεται για όλο τον πληθυσμό τέταρτη δόση», υπογράμμισε.
Νόσηση ή εμβόλιο
Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε στις πολλές παρενέργειες που παρατηρούνται μετά τη λοίμωξη, από την απώλεια της όσφρησης που κρατάει για μήνες μέχρι και νευρολογικά προβλήματα που διαρκούν για πολύ καιρό. «Δεν θέλουμε να κολλήσουμε το νόσημα. Είναι πολύ πιο ασφαλές να κάνουμε ένα εμβόλιο, το οποίο δεν έχει τις παρενέργειες που έχει το νόσημα», ξεκαθάρισε.
Καραντίνα 5 ημέρες όσοι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα
«Εάν κολλήσουμε, θα καθίσουμε στο σπίτι μας. Και τα καινούργια στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έρθουν σε επαφή με κρούσμα, πρέπει να μείνουν στο σπίτι 5 ημέρες και μετά να είναι προσεκτικοί εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και να βγουν με μάσκα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να βγουν και αυτοί αλλά τηρώντας τα μέτρα με μάσκες και αποστάσεις, μην τυχόν και το μεταφέρουν σε άλλους ανθρώπους. Άρα δεν είμαστε σε φάση να πούμε όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, βγαίνουμε, δεν υπάρχει θέμα να κολλήσουμε. Άλλωστε βλέπουμε ότι στην Ελλάδα και τώρα διασωληνώνονται άνθρωποι. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πάμε καλύτερα αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.