Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που συνήθως γίνεται για λόγους δίαιτας συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο, υποστηρίζουν ερευνητές στη Γαλλία.
Με επικεφαλής τη Mathilde Touvier του γαλλικού ινστιτούτου INSERM, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στη Γαλλία, οι οποίοι είχαν καταγράψει λεπτομερώς τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους από το 2009 έως το 2021, στο πλαίσιο της μελέτης NutriNet-Sante. Στη συνέχεια οι ερευνητές σύγκριναν την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η ηλικία και η συχνότητα σωματικής άσκησης.
Από τους 103.000 συμμετέχοντες στην έρευνα το 79% ήταν γυναίκες και το 37% κατανάλωνε τεχνητά γλυκαντικά. Τα αναψυκτικά αντιπροσώπευαν τις πηγές λήψης πάνω από το 50% των γλυκαντικών, ενώ τα γλυκαντικά «πάνω στο τραπέζι» που προστίθενται σε ροφήματα όπως ο καφές παρείχαν το 29% των τεχνητών γλυκαντικών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γλυκαντικών, «πάνω από τον μέσο όρο κατανάλωσης, αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 13% κίνδυνο (εμφάνισης καρκίνου) σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν αυτές τις ουσίες». Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS Medicine», σημειώνει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου αντιμετώπιζαν όσοι χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους ως γλυκαντικές ουσίες την ασπαρτάμη ή ακεσουλφάμη καλίου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται σε ανθρακούχα ροφήματα με την ένδειξη «Zero» (μηδενική) ζάχαρη. Σύμφωνα με την έρευνα, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρήθηκε για καρκίνο του μαστού και για καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία».
Ωστόσο η Touvier τονίζει πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο οι παραπάνω τάσεις να συνδέονται με τον τρόπο ζωής των καταναλωτών». Γι’ αυτό επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να διεξαχθούν νέες έρευνες, μεγαλύτερου εύρους, για να επιβεβαιωθεί πλήρως η σύνδεση της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών με την εμφάνιση καρκίνου.