Εξελίξεις έρχονται στην υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα.
Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, δήλωσε πως πλέον δε μένει πάρα πολύ δρόμος, από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή και οι ιστολογικές εξετάσεις και του τρίτου παιδιού και αναμένεται ένας επανέλεγχος των τοξικολογικών εξετάσεων.
Λέων: «Ένα από τα ενδεχόμενα είναι η ασφυξία»
Ο κύριος Λέων τόνισε πως στο δεύτερο περιστατικό της Τζωρτζίνας, από το οποίο έχει ληφθεί δείγμα εγκεφάλου, προκύπτουν αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας, τονίζοντας ότι ένα από τα ενδεχόμενα η ασφυξία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα σου δίνει σαφή ευρήματα. Το θέμα είναι να μπορείς να τα μεταφράσεις σωστά και να αποτυπώσει την ορθή αιτία θανάτου». Όπως εξήγησε, υπάρχουν θάνατοι που είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν. «Για παράδειγμα ο ασφυκτικός θάνατος δεν είναι ένας εύκολα διαγνώσιμος θάνατος. Μπορεί να έχουμε κάποια ευρήματα που να ταιριάζουν, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε μια σειρά άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη οξυγόνου», διευκρίνισε.
«Έχουμε τρία περιστατικά που μπορεί ή όχι να συνδέονται μεταξύ τους. Τα δύο πρώτα φαίνονται ότι συνδέονται ως προς τα ευρήματα, όπως προκύπτει από τις ιστολογικές και τοξικολογικές και το σύνολο των εξετάσεων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Οι αιτίες όμως επαναξιολογούνται. Σε ό,τι αφορά στον τρίτο θάνατο, μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο και αυτός με τα προηγούμενα δύο περιστατικά, μπορεί όμως να υπάρχει και κάτι ξεχωριστό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στο τρίτο παιδί, στο ενδιάμεσο της νοσηλείας, είχαμε μια εγκεφαλοπάθεια ανοξυγοναιμική, ένα ισχαιμικό στον εγκέφαλο», δήλωσε ο κύριος Λέων στον ΣΚΑΪ.
Πώς συνδέονται οι θάνατοι των τριών παιδιών
Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας σημειώνει πως στο πρώτο παιδί, δυστυχώς δεν ελήφθη δείγμα από τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην έχουμε εικόνα.
«Το κοινό στα δύο περιστατικά είναι έντονο πνευμονικό οίδημα το οποίο περιμένουμε να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και στο τρίτο παιδί που βέβαια πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων».
«Είναι καθοριστικό να δούμε και για το τρίτο παιδί. Για το τρίο παιδί η εγκεφαλοπάθεια από έλλειψη οξυγόνου, σύμφωνα με την πληροφορία που έχει δώσει δημόσια θεράπων γιατρός, πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις καταθέσεις των γιατρών και να περιμένουμε και την ιατροδικαστική εξέταση», σημείωσε ο Γρηγόρης Λέων.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες της εφημερίδας «ΜΠΑΜ» ότι οι κακώσεις στο πρόσωπο της Μαλένας, του δεύτερου από τα παιδιά που έφυγε από τη ζωή προήλθαν από την πίεση του δράστη με την παλάμη του.
Ο κ. Λέων ερωτήθηκε για την πληροφορία αυτή και απάντησε: «αυτό δεν το ξέρω ποιος το μετέφρασε έτσι». Σύμφωνα με τον κύριο Λέων, τα μικροτραύματα που εντοπίστηκαν στις έξω αεροφόρους οδούς, στη Μαλένα και στην Ιρίδα, το ένα στη μύτη και το άλλο στο στόμα, πρέπει να αξιολογηθούν.
«Εμείς δεν έχουμε ως έργο το να βρούμε ποιος έκανε αυτή την πράξη, αν είναι τελικά εγκληματική ενέργεια. Το έργο μας σταματάει στο να πούμε την αιτία θανάτου, τον μηχανισμό θανάτου ή το είδος θανάτου, αν δηλαδή είναι εγκληματική ενέργεια», κατέληξε ο Γρηγόρης Λέων.
Από την Θεσσαλονίκη οι απαντήσεις
Στο εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ βρίσκονται οι τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας και από εκεί θα βγει το τελικό αποτέλεσμα που θα φτάσει στα χέρια των Αξιωματικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.
Όπως είπε στην ΕΡΤ, η Χρύσα Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, «προφανώς δεν πρέπει να βρεθεί τίποτα άλλο εκτός από τις φαρμακευτικής ουσίας που χορηγούνταν στο παιδί από τους γιατρούς. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τους ιατροδικαστές και γενικότερα η ιατρική κοινότητα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή την υπόθεση. Οι συνάδελφοι ψάχνουν τα πάντα. Ψάχνουμε και για φάρμακα που μπορούν να κάνουν ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο» συμπλήρωσε.
Η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, είπε ότι «κανένα από τα επεισόδια της Τζωρτζίνας δεν σημειώθηκε παρουσία γιατρού ή παρουσία καταγραφικού συστήματος. Επιπλέον δεν βρέθηκε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα σε καμία από τις νοσηλείες του παιδιού».
«Αυτή την εβδομάδα θα κλείσει η υπόθεση»
Ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωσε «νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην εβδομάδα που όλο αυτό θα διαλευκανθεί και θα κλείσει η υπόθεση».