Στον χώρο του ντελικατέσεν εθνικισμού* αλλάζουν τα πρόσωπα. Όμως, η αισθητική παραμένει ίδια
Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Ο Ιωάννης Η. Κολοβός** είναι ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες συγγραφείς που έχει ασχοληθεί με τα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης, του ελληνικού εθνικισμού και της άκρας δεξιάς, της πολυπολιτισμικότητας και μιας σειράς άλλων θεμάτων που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες βιβλιόφιλους στη χώρα μας. Χθες στο twitter έκανε την ακόλουθη… φαρμακερή ανάρτηση, που αποδείκνυε το αξιοζήλευτο μνημονικό του: «Οι “παλιοί” του εθνικιστικού χώρου θα συμφωνήσουν ότι το έμβλημα του νέου κόμματος του Κ. Μπογδάνου Εθνική Συμφωνία θυμίζει αρκετά το έμβλημα της Εθνικής Σταυροφορίας του Φρ. Παπαγεωργίου (τέλη δεκαετίας ’80 – αρχές δεκαετίας ’90)».
Ο κ. Κολοβός έχει απόλυτο δίκιο! Οι ομοιότητες του εμβλήματος του διαγραφέντος από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτού Κωνσταντίνου Μπογδάνου με αυτό της Εθνικής Σταυροφορίας του Φραγκίσκου (Φράνκι) Παπαγεωργίου είναι εμφανείς. Παρόμοια και τα ονόματα (Εθνική Σταυροφορία και Εθνική Συμφωνία). Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει και πολιτική – ιδεολογική ή και κομματική/παραταξιακή ομοιότητα, μια και ο αείμνηστος Φράνκι είχε συνεργαστεί με το ΕΛΚΙΣ (Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας). Ίσως κάποια στιγμή να ευοδωθεί και μια τέτοιου είδους συνεργασία για το συλλεκτικής αξίας κόμμα του κ. Μπογδάνου.
Ο θρυλικός Φράνκι ήταν μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα, που πέρασε από διάφορα παράδοξα και περιπετειώδη κανάλια του ανθρώπινου βίου. Φημολογείται ότι είχε θητεύσει ακόμα και στη Λεγεώνα των Ξένων, διετέλεσε ιδιοκτήτης καμπαρέ, ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα Εθνική Σταυροφορία και κατέληξε ιερομόναχος του πατρώου ημερολογίου. Πάντοτε, όμως, είχε τη δική του, ξεχωριστή θέση στις συνειδήσεις των ζηλωτών, αντισυμβατικών πατριδολατρών.
*Ντελικατέσεν εθνικισμός είναι εκείνος που κατασκευάζεται από κομματάρχες με μεράκι για ψηφοφόρους με… γούστο. Λίγοι οι «πελάτες», σπάνια τα πολιτικά προϊόντα.
**Στα βιβλία του Ιωάννη Η. Κολοβού περιλαμβάνονται τα ακόλουθα και κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Πελασγός του Γιάννη Γιαννάκενα: «Το τέλος μιας ουτοπίας. Η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στη Δυτική Ευρώπη», «Ακρα δεξιά και ριζοσπαστική δεξιά στην Ελλάδα και στη Δυτική Ευρώπη 1974-2004», «Πολυπολιτισμικότητα; Όχι, ευχαριστώ!», «Μεταναστευτική πολιτική και ενσωμάτωση μεταναστών», «Εθνικός κομμουνισμός και εθνικός μπολσεβικισμός. Ο παράγων “εθνότητες” και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης», «Ευρωεκλογές: Η αλληλεπίδραση του Τύπου, της κοινής γνώμης και των κομμάτων στη διαμόρφωση της προεκλογικής θεματολογίας», «Το κουτί της Πανδώρας. Παράνομη μετανάστευση και νομιμοποίηση στην Ελλάδα».