«Ρομπότ» vs καρκίνος

Νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης προβλέπει ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν από όγκους στο πάγκρεας

Must Read

Ολο και μεγαλύτερος φαίνεται ότι θα είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διάγνωση σοβαρών ασθενειών στο μέλλον. Μετά το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που προβλέπει καλύτερα από τους γιατρούς ποιος καρδιοπαθής κινδυνεύει να πεθάνει από έμφραγμα, νέο σύστημα προβλέπει ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από καρκίνο του παγκρέατος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι επιθετικού τύπου και συχνά η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω της απουσίας πρώιμων συμπτωμάτων, με συνέπεια να έχει κακή πρόγνωση. Ο στόχος της νέας μελέτης ήταν να αναπτυχθεί ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που να μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς, ώστε να εντοπίζουν τους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, προκειμένου αυτοί να εντάσσονται σε προγράμματα πρόληψης, επιτήρησης και έγκαιρης θεραπείας.

Ειδικότερα, επιστήμονες στις ΗΠΑ εκπαίδευσαν ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης να αναλύει ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία ασθενών και να μπορεί να προβλέψει ποιοι έχουν έως 25 φορές αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος μέσα στους επόμενους τρεις έως 36 μήνες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπο Γιουάν του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της American Association for Cancer Research στη Νέα Ορλεάνη ότι η ακρίβεια του μοντέλου τους φτάνει το 88%.

Το νέο σύστημα «εκπαιδεύτηκε» μέσω τροφοδότησής του με τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 6.100.000 ασθενών από τη Δανία, εκ των οποίων περίπου 24.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος. Στη συνέχεια το μοντέλο δοκιμάστηκε για την ικανότητά του να προβλέπει την εμφάνιση της νόσου στο μέλλον και απέδειξε την αποτελεσματικότητά του.

Αν και το μοντέλο δεν είναι απολύτως «διαφανές» ως προς τον τρόπο (δηλαδή με ποια διαγνωστικά κριτήρια) που φτάνει στην πρόβλεψή του για μελλοντικό παγκρεατικό καρκίνο, εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο παίζει αν σε έναν άνθρωπο έχει προηγηθεί διάγνωση διαβήτη, άλλων παθήσεων του παγκρέατος, γαστρικού έλκους κ.ά. Το σύστημα πάντως θα πρέπει να αξιολογηθεί σε κλινικές δοκιμές προτού «πιάσει δουλειά» βοηθώντας τους γιατρούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This