Ο διανοούμενος, γλωσσολόγος, φιλόσοφος, συγγραφέας, ακτιβιστής και σφοδρός επικριτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, Νόαμ Τσόμσκι, μίλησε στη βρετανική έκδοση του newstatesman.com και τα όσα είπε σχετικά με το πόλεμο στην Ουκρανία έχουν πραγματικό ενδιαφέρον.
«Είναι τερατώδες για την Ουκρανία», είπε, σχολιάζοντας την κατάσταση. Ο Τσόμσκι έχει σχέση με τη χώρα: ο πατέρας του γεννήθηκε στη σημερινή Ουκρανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να αποφύγει να υπηρετήσει στον τσαρικό στρατό. Η μητέρα του γεννήθηκε στη Λευκορωσία.
«Γιατί το έκανε ο Πούτιν;»
Ο 93χρονος κατήγγειλε την «εγκληματική επιθετικότητα» του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά πρόσθεσε:
«Γιατί το έκανε; Υπάρχουν δύο τρόποι εξέτασης αυτής της ερώτησης. Ένας τρόπος, ο μοντέρνος τρόπος της Δύσης, είναι … να προσπαθείς να προσδιορίσεις τι συμβαίνει στη βαθιά ψυχή του. Ο άλλος τρόπος θα ήταν να δούμε τα γεγονότα: για παράδειγμα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 οι Ηνωμένες Πολιτείες βγήκαν με μια ισχυρή πολιτικής δήλωση, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος της ενίσχυσης του προγράμματος της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μπορείτε διαλέξετε, δεν ξέρουμε ποιο είναι σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί κι άλλο. Και μπορεί να προχωρήσουμε σε τερματικό πυρηνικό πόλεμο εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».
Πώς απαντά στο επιχείρημα ότι ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν δεν είναι η περικύκλωση από το ΝΑΤΟ αλλά η εξάπλωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ουκρανία και το «εγγύς εξωτερικό» της Ρωσίας;
«Ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία όσο κι εμείς. Εάν είναι δυνατό να ξεφύγουμε από τη φούσκα της προπαγάνδας για λίγα λεπτά, οι ΗΠΑ έχουν μακρύ ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας. Πρέπει να το αναλύσω; Το Ιράν το 1953, η Γουατεμάλα το 1954, η Χιλή το 1973 και και και… Αλλά υποτίθεται ότι τώρα τιμούμε και θαυμάζουμε την τεράστια δέσμευση της Ουάσιγκτον για κυριαρχία και δημοκρατία. Το τι συνέβη στην ιστορία δεν έχει σημασία. Αυτό είναι για άλλους ανθρώπους. Τι γίνεται με την επέκταση του ΝΑΤΟ; Υπήρχε μια ρητή, ξεκάθαρη υπόσχεση από τον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ] Τζέιμς Μπέικερ και τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Γκορμπατσόφ ότι εάν συμφωνούσε να επιτρέψει σε μια ενωμένη Γερμανία να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα διασφάλιζαν ότι δεν θα γινόταν καμία κίνηση ούτε μια ίντσα προς την ανατολική πτέρυγα. Λέγονται πολλά ψέματα για αυτό τώρα».
Η δήλωση-κόλαφος για τις ΗΠΑ
Ο Τσόμσκι, ο οποίος παρατήρησε το 1990 ότι «αν εφαρμόζονταν οι νόμοι της Νυρεμβέργης, τότε κάθε μεταπολεμικός Αμερικανός Πρόεδρος θα είχε κρεμαστεί», μίλησε υποτιμητικά για την αμερικανική πολιτική.
«Είναι σίγουρα σωστό να έχουμε ηθική οργή για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία … Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή για άλλες φρικαλεότητες… Στο Αφγανιστάν, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στις αγορές. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό. Γιατί; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, κράτησαν τα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις τράπεζες της Νέας Υόρκης και δεν θα τα απελευθερώσουν».
«Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας»
Σχολιάζοντας ένα άλλο αγαπημένο του θέμα, ο Τσόμσκι προειδοποίησε πως λόγω της κλιματικής κρίσης και της απειλής πυρηνικού πολέμου, «πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας… Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στη Γη».