Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των επιστημόνων για το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, την ώρα που η κυβέρνηση ποντάρει όλα τα λεφτά στην τέταρτη δόση του εμβολίου και ο κορωνοϊός συνεχίζει να «ματώνει» την ελληνική κοινωνία. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι πώς μπορεί ο κόσμος να πειστεί για την ανάγκη του εμβολιασμού, όταν ακούει τους κυβερνώντες να μιλούν για «τέλος της πανδημίας»;
Η αντίφαση αυτή στο κυβερνητικό αφήγημα φαίνεται πως προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Μια πλήρης χαλάρωση των μέτρων, που θα περιλαμβάνει ακόμα και τη μη χρήση της μάσκας, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των ρυθμών εμβολιασμού, μοιάζει με δύσκολη εξίσωση. Αν, μάλιστα, προστεθεί σε αυτήν και η άφιξη εκατομμυρίων τουριστών, τότε γίνεται κατανοητό πως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ και ειδικός στα μαθηματικά μοντέλα Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι η χαλάρωση των μέτρων θα καθυστερήσει σημαντικά την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας και ότι έπειτα από περίπου έναν μήνα, δηλαδή γύρω στις 15 Μαΐου, θα έχουμε ημερήσια κρούσματα κάτω από τα 5.000 και θανάτους κάτω από 50.
Κατάργηση τεστ
«Αυτό που με ανησυχεί λίγο είναι ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δίνει τώρα χώρο σε κάποιον που θέλει να υπερχαλαρώσει το Πάσχα, να πει “έλα μωρέ τώρα, σε μια εβδομάδα θα αρθούν όλα”» σημειώνει, προσθέτοντας πως θεωρεί λίγο πρώιμη την κατάργηση των τεστ στα σχολεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ακόμα μια σειρά επιστημόνων, οι οποίοι επισημαίνουν πως η άρση των μέτρων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πλέον επιτήρηση του πληθυσμού, μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Και ενώ η δυσπιστία κατά της κυβέρνησης χτυπάει «κόκκινο», το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (τέταρτη δόση), άνοιξε χθες η πλατφόρμα προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 60 έως 69 ετών.