Με αριθμούς, ποσοστά και στατιστικά που κατά έναν περίεργο τρόπο πάντα ευημερούν, ενώ ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα βόλτα και δυστυχεί, συνηθίζει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, που, όπως φαίνεται, ζει σε άλλον πλανήτη, να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική.
Πέρα και έξω από τις ανάγκες της κοινωνίας και κλεισμένος στα υπόγεια του Μαξίμου, ζει έναν παθιασμένο έρωτα με τους αριθμούς και το κακό είναι ότι αυτόν τον έρωτα θέλει συχνά πυκνά να τον μοιράζεται με όλο τον κόσμο, προκαλώντας τη νοημοσύνη μας. Οπως χθες, που σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ είπε «καλύπτουμε το 70-80% των αυξήσεων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και το 50% των αυξήσεων στις επιχειρήσεις».
Μα, αν αυτά τα ποσοστά ήταν πραγματικά και υπολογίζονταν στο σύνολο της κοινωνίας που έχει πραγματική ανάγκη, τότε το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο μεγάλο! Αλλά, είπαμε, οι αριθμοί του Α. Σκέρτσου ευημερούν και λύνουν κάθε πρόβλημα. Αναγνώρισε, πάντως, ο αριθμολάγνος υπουργός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει όλες τις αυξήσεις, γιατί, όπως είπε, το συνολικό κόστος των επιβαρύνσεων στην οικονομία προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ. «Μέχρι τώρα έχουμε δώσει ένα σημαντικό ποσό ενισχύσεων, προσπαθούμε να είναι στοχευμένο στους πιο ευάλωτους», ανέφερε.
Υποσχέσεις
Υποσχέθηκε, πάντως, πως μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα, λέγοντας επί λέξει: «Ζόρια είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, αλλά μελετάμε μηχανισμούς για να απορροφήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και τα τιμολόγια. Αυτά είναι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, προς τον Μάιο».
Τη συνέντευξή του ο κ. Σκέρτσος την έκλεισε με το γνωστό επιχείρημα που δεν πείθει πια κανέναν. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν είναι ελληνικό, γνωρίζουμε τον μηχανισμό που το έχει προκαλέσει», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «στην Ελλάδα έχουμε ενεργοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, από το φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει στοχευμένες παροχές».
Καλό θα ήταν να διαβάσει στη «δημοκρατία» του Σαββάτου τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις άλλων χωρών της Ε.Ε., για να στηρίξουν πραγματικά τους πολίτες τους και να μην παίζει με αριθμούς και ποσοστά. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί.