«Ταμείο Ανάκαμψης» για την Ουκρανία – Η ΕΕ θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη

Το μπλοκ θα πληρώσει για το μεγαλύτερο μέρος της ανοικοδόμησης της χώρας

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να παράσχει τα περισσότερα από τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν εργάζεται σε ένα σχέδιο που θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς το μπλοκ αναμένει να είναι υπεύθυνο για την παροχή της μερίδας του λέοντος από τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Για να γίνει αυτό, η ΕΕ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα καταπιστευματικό ταμείο αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα βασίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης Covid-19 για τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές.

Η ΕΕ δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές ποσό χρημάτων που σχεδιάζει να συγκεντρώσει το τΤαμείο, καθώς η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι το ποσό θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τις επόμενες δεκαετίες.

Η Κομισιόν σχεδιάζει τώρα να αξιολογήσει τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας, από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κιέβου, η καταστροφή στο έδαφος της Ουκρανίας ανέρχεται ήδη σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η ιδέα αναμένεται να συζητηθεί πιο εκτενώς κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον και των Συνόδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους της ΕΕ, ένα από τα βασικά ερωτήματα που θα συζητηθούν θα είναι οι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι το τεράστιο χρηματικό ποσό που σχεδιάζει να πληρώσει η ΕΕ δεν θα καταλήξει σε λάθος χέρια.

Τα περισσότερα από τα χρήματα της βοήθειας πρόκειται να δαπανηθούν για την ανοικοδόμηση της ουκρανικής υποδομής και την υποστήριξη των δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η κυβέρνησή του χρειάζεται έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, μόνο για να καλύψει μισθούς και κοινωνικές δαπάνες.

Η Κομισιόν εξετάζει επίσης τρόπους στήριξης των ουκρανικών εταιρειών – το Κίεβο λέει ότι περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους εν μέσω κρίσης, ενώ περίπου το 45% αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ πρότειναν τη χρήση των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αναπλήρωση του Ταμείου Ανασυγκρότησης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για ένα τέτοιο βήμα.

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ ενέκρινε 600 εκατομμύρια ευρώ (647 εκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους στην Ουκρανία, ενώ φέρεται να επιταχύνει την έγκριση επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ ενέκρινε επίσης 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, αφού ακύρωσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από το προηγούμενο δάνειο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Κιέβου, καθώς η Ουκρανία δεν μπορούσε πλέον να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λάβει τα υπόλοιπα χρήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This