Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι διέκοψε σήμερα τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και θα διατηρήσει τις στρόφιγγες κλειστές, έως ότου οι δύο χώρες συμφωνήσουν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώσουν σε ρούβλια.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 20% σήμερα, καθώς οι έμποροι αφομοίωσαν την ξαφνική κίνηση και υπολόγισαν ποιες χώρες θα πληγούν στη συνέχεια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.
Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Μόσχα εκπληρώνει έτσι την απειλή της να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς «μη φιλικές» χώρες που αρνούνται τη νέα απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνονται τα καύσιμα σε ρούβλια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει την κίνηση κατ’ αρχήν, αλλά τώρα οι προθεσμίες πληρωμών αρχίζουν να λήγουν και οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν τους όρους του Πούτιν ή θα χάσουν κρίσιμες προμήθειες και θα αντιμετωπίσουν την προοπτική του δελτίου ενέργειας.
Αυτή είναι η πρώτη διακοπή στην Ευρώπη από τότε που οι διαφωνίες για τις τιμές του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας το 2006 και το 2009 οδήγησαν σε διαταραχές στον περαιτέρω εφοδιασμό των ευρωπαϊκών εθνών.
Η δεύτερη διακοπή, τον παγωμένο χειμώνα του 2009, διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες και διέκοψε κάθε διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω Ουκρανίας, οδηγώντας σε αγώνα για τον εφοδιασμό.
Πολωνική αντίδραση
Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε σήμερα «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ. Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης».
Και συνεχίζει η πολωνική εταιρεία: «Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει».