Παιδική ηπατίτιδα: Αν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος θα γίνει στην Ιταλία!

Τι λέει ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων - Ποιες είναι οι εκδοχές για την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας

Must Read

Εάν (ο μη γένοιτο) χρειαστεί κάποιο παιδί στην Ελλάδα να κάνει μεταμόσχευση ήπατος θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ιταλία, δήλωσε στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, αναφερόμενος στο θέμα που έχε ξεσπάσει με την οξεία ηπατίτιδα και τα κρούσματα που παρατηρούνται στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες το κόσμου.

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ.Παπαθεοδωρίδης, υπάρχει ήδη μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μία διακρατική συμφωνία με τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας.

«Τα παιδιά από την Ελλάδα που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις πηγαίνουν εκεί. Κατά κύριο λόγο διοχετεύονται στο νοσοκομείο της Ρώμης Bambino Gesu, ή στο Ismet Hospital που είναι μεγάλο παράρτημα Αμερικανικού Πανεπιστημίου και βρίσκεται στο Παλέρμο. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ λίγες μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών, στη δεκαετία του 2000 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», ανέφερε σχετικά.

Μιλώντας για τις διαδικασίες υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις, ο Πρόεδρος του ΕΟΜ είπε:

«Ποτέ δεν είχαμε ένα καλό πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος παιδιών. Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μία πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες, θέλει πολύ μεγάλη οργάνωση και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να στηθεί ένα πρόγραμμα σε επείγουσα βάση και να λειτουργήσει με επιτυχία. Αυτό τον καιρό γίνεται προσπάθεια γενικά συνολικής αναδιοργάνωσης των μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων στη χώρα μας. Υπάρχει ένα πολύ καλό Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο έχει παρουσιαστεί από το περσινό καλοκαίρι στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Υγείας, στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει κοινή αποδοχή και ήδη δουλεύονται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες υλοποίησης. Χρειάζονται νέοι νόμοι και κάποιες διαδικασίες, οπότε δεν είμαστε έτοιμοι σε αυτή τη φάση να προλάβουμε το επείγον του πράγματος, αν χρειαστεί».

Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος γίνονται και από πτωματικούς και από ζώντες δότες (συνήθως από γονείς αυτών των παιδιών) όπως είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες.

Ποιες είναι οι εκδοχές για την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας

Καθησυχαστική εμφανίζεται σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm, σχετικά με την ανησυχία που έχει προκληθεί για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, η παιδίατρος παιδογαστρεντερολόγος, υπεύθυνη της Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι τα περίπου 190 παιδιά με την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, που έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο, είναι ένας αριθμός που δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αν υπολογίσουμε ότι στον πλανήτη υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια παιδιά.

«Ωστόσο είναι κάτι άγνωστο. Έχει φανεί ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών έχει βρεθεί ένας αδενοϊός, ένας ιός που προκαλεί στα παιδιά ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό κυρίως, μπορεί να κάνει όμως και γαστρεντερίτιδα. Υπάρχουν στελέχη αυτού του ιού, όπως είναι το στέλεχος 41, μπορεί και άλλες μεταλλάξεις αυτού του ιού, που θα φανούν στην πορεία, γιατί τώρα γίνονται οι μελέτες, και ελέγχονται αυτά τα περιστατικά πιο εμπεριστατωμένα, ανά τον κόσμο. Μπορεί να φανεί ότι υπάρχει ένα άλλο στέλεχος του αδενοϊού. Μπορεί να μη φταίει μόνο ο αδενοϊός, αλλά να είναι συνδυασμός ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί ένα παιδί. Βέβαια ο αδενοϊός 41 μάς έχει συνηθίσει σε ηπατίτιδες και μάλιστα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε βαριές ηπατίτιδες. Στη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευτεί τέτοια περιστατικά σε παιδιά και λιγότερο σε ενήλικες ανοσοκατεσταλμένους. Έχουν μάλιστα δημοσιευθεί και περιστατικά σε παιδιά που δεν έχουν ανοσοκαταστολή».

Η κ. Παπαδοπούλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχετίζεται η παιδική ηπατίτιδα και με τον κορωνοϊό και όλα όσα τον συνόδευσαν, όπως π.χ. το lockdown και η απομόνωση:

«Σίγουρα δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Στο Ισραήλ ωστόσο ανακοινώθηκε ότι αρκετά από τα παιδιά τα οποία εκδήλωσαν αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, είχαν νοσήσει από κορονοϊό, κάποιους μήνες πριν. Μπορεί λοιπόν αυτό να συμβαίνει, δηλαδή συνδυασμός με κάποιον άλλο ιό. Είτε αυτός είναι ο κορονοϊός είτε κάποιος άλλος ιός, ή κάποια μετάλλαξη του αδενοϊού. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο το παρατεταμένο lockdown σε διάφορες χώρες του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα ένα απαίδευτο ανοσολογικό σύστημα των παιδιών, τα οποία κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από διάφορες ιώσεις. Αν ισχύει η τελευταία εκδοχή, τότε στους επόμενους μήνες θα δούμε μία έκρηξη περιστατικών σε χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, στη Νέα Ζηλανδία, και όπου εφαρμόστηκε ή ακόμη εφαρμόζεται παρατεταμένο lock down».

Στο σπίτι για δύο 24ωρα

Ποια όμως παιδιά είναι πιο επιρρεπή να εκδηλώσουν αυτού του είδους την ηπατίτιδα; «Δεν το ξέρουμε» απαντά η κ. Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας όμως ότι φαίνεται πως ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 10% θα κάνει μία βαριά ηπατίτιδα, που θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Όσον αφορά το πώς μεταδίδεται, η παιδίατρος λέει ότι μπορεί να μεταδίδεται στον αέρα, από την επαφή των παιδιών. Και επισημαίνει:

«Για αυτό και οι γονείς, όταν τα παιδιά κάνουν εμετούς ή διάρροιες, και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, βήχα, δεκατική πυρετική κίνηση, θα πρέπει να τα κρατάνε σπίτι και να μην τα αφήνουν να πηγαίνουν σχολείο, για δύο 24ωρα, έως ότου δουν πώς εξελίσσεται η νόσος. Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νόσου είναι ότι στο παιδί (που κατά τα άλλα έχει και κοινά συμπτώματα, όπως τάση για εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά), κιτρινίζει το λεύκωμα του ματιού και ακόμα πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι ότι σκουραίνουν τα ούρα του και αποχρωματίζονται τα κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας θα πρέπει να απευθυνθεί στον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει στο παιδί και ανάλογα να το στείλει στο νοσοκομείο αν χρειαστεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This