Ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς σχολίασε τις ανησυχίες για τυχόν χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, μετά την κατάσταση συναγερμού από τη Μόσχα των δυνάμεων «αποτροπής», συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων της, λίγο μετά την επίθεση στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
«Δεν βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε σε φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Financial Times.
«Δεδομένων των φιλοπολεμικών δηλώσεων (…) που ακούσαμε εκ μέρους Ρώσων ηγετικών στελεχών, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπερνς, τονίζοντας ότι η CIA παρακολουθεί στενά το θέμα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε απειλήσει ότι θα έδινε μια «ταχεία και κεραυνοβόλα απάντηση» στην περίπτωση μιας «έξωθεν παρέμβασης» στον πόλεμο. Σύμφωνα με τον Μπερνς, ο Πούτιν πιστεύει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει στην Ουκρανία και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο.
«Νομίζω ότι είναι σε μια τέτοια διανοητική κατάσταση που πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «είναι πεπεισμένος ότι αν διπλασιάσει τις προσπάθειες θα επιτύχει πρόοδο».
Η Κίνα παρακολουθεί την κρίση και «βλέπει» προς Ταϊβάν
Ο Μπερνς είπε ακόμα ότι η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την ουκρανική κρίση και πιθανότατα με βάση τις πληροφορίες που θα πάρει θα προσαρμόσει αναλόγως τα σχέδιά που κάνει για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν.
«Οι Κινέζοι ηγέτες παρακολουθούν προσεκτικά τα μαθήματα που μπορεί να πάρουν από την Ουκρανία σε ό,τι αφορά τις δικές τους φιλοδοξίες στην Ταϊβάν», δήλωσε. «Πιστεύω ότι εξεπλάγησαν ιδίως από τον τρόπο με τον οποίο ενώθηκε το ΝΑΤΟ για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε απάντηση για την επίθεσή της», είπε.
Η Κίνα «προβληματίστηκε από το γεγονός ότι ο Πούτιν οδήγησε σε προσέγγιση τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς», πρόσθεσε και επεσήμανε: «Όσο για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, αυτό παραμένει αναπάντητο».
Σύμφωνα με τον Μπερνς, η κινεζική ηγεσία εξετάζει «το κόστος και τις συνέπειες» που θα είχε μια ενδεχόμενη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν.