Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον στις 16 και τις 18 Μαΐου αντιστοίχως, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ο πρώτος, του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ο δεύτερος.
- Της Κύρας Αδάμ
Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, υπό μορφή ευγενικού τελεσιγράφου, ότι η ελληνική Βουλή θα πρέπει να έχει κυρώσει την ελληνοαμερικανική συμφωνία, προτού ξεκινήσει η επίσκεψη, κάτι που γίνεται ήδη πράξη.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον εκ των πραγμάτων θα εξελιχθεί σε ένα μπρα ντε φερ Αθήνας – Άγκυρας σε αμερικανικό έδαφος, όχι στον Λευκό Οίκο, ούτε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά μέσα και έξω από το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης θα ομιλήσει ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών και αυτό αποτελεί τιμή για τη χώρα, καθώς μόνον μικρός αριθμός ξένων ηγετών λαμβάνει πρόσκληση να απευθυνθεί διά ζώσης στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Το γεγονός αυτό θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για προπαγανδιστικά κομματικά οφέλη, αλλά ουδείς γνωρίζει αν και ποια θα είναι τα οφέλη για τα εθνικά συμφέροντα.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης μέσα στο Κογκρέσο είναι υποχρεωμένος να δώσει μεγάλη μάχη, προκειμένου να πείσει με τα επιχειρήματά του τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι η σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, αντιμετωπίζει σοβαρή και επικίνδυνα κλιμακούμενη απειλή της εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο από την Τουρκία. Την τουρκική αυτή απειλή εναντίον της Ελλάδας οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι ως εκ τούτου υποχρεωμένοι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να τη μειώσουν ή και να αναστείλουν, προτού πάρουν τις επικείμενες αποφάσεις τους για τη μερική ή ολική «αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, με τη μορφή πώλησης στην Αγκυρα 40 F-16 τελευταίας γενιάς και των ανταλλακτικών τους, ακόμα και αμερικανικών πυραύλων Patriot. «Καταχωνιάζοντας» τις μέχρι τώρα αμερικανικές αντιρρήσεις για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 στην Τουρκία και τις μη κυρώσεις της Aγκυρας στη Μόσχα.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τα φαινόμενα, έχει μέχρι τώρα «σύμμαχό» του τον ισχυρό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντες, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Σταθερά απέναντί στον Μητσοτάκη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Αλλά έχει πλέον σταθερά απέναντί του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν, ο οποίος ανοιχτά και επίσημα πλέον στέκεται στο πλάι της Τουρκίας και φυσικά επηρεάζει κατά το δοκούν και τον ίδιο τον Λευκό Οίκο. Μόλις προσφάτως ο κ. Μπλίνκεν, καταθέτοντας στο Κογκρέσο, υποστήριξε ανοιχτά τις πωλήσεις των F-16 στην Τουρκία με ταχεία άρση των πολιτικών και γραφειοκρατικών ενδοιασμών και περιορισμών στην κυβέρνηση και στο Κογκρέσο, με το τελικό επιχείρημα ότι «αν δεν το κάνουμε εμείς, κάποιος άλλος θα το κάνει». Το επιχείρημα αυτό του κ. Μπλίνκεν είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με το βαρύ επιχείρημα- απειλή που αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον «ή μου δίνετε F-16 και Patriot ή αγοράζω και άλλους ρωσικούς S-400 και ρωσικά αεροσκάφη Sukhoi Su 27 kai Su 35».
H Άγκυρα στους φίλους της μέσα και έξω από το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προωθεί το επιχείρημα ότι αντιμετωπίζει «απειλή» από την Ελλάδα, η οποία παραβιάζει τις συνθήκες και εξοπλίζει τα νησιά που της δόθηκαν από αυτές και γι’ αυτό ζητά οπλικά συστήματα για να προστατεύσει τον τουρκικό λαό. Ως γνωστόν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις έλαβε την τουρκική ενημέρωση, βολιδοσκόπησε αστραπιαία την Ελλάδα να αφοπλίσει τα νησιά της, για να πέσει η ένταση, μέσω της ΥΦΥΠΕΞ κυρίας Νούλαντ.
Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στην Ουάσινγκτον για να δώσει επιπλέον βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία και επισήμως να παραδώσει τη βάση της Αλεξανδρούπολης στην Ουάσινγκτον. Η ομιλία του στο Κογκρέσο θα δείξει αν και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα θα πάρουν τα αμερικανικά ανταλλάγματα που τους αναλογούν.