Γνωστοί τουρκικοί εθνικιστικοί κύκλοι προσπαθούν να επιβάλλουν, χρησιμοποιώντας κάθε πιθανό μέσο, την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του όρου «τουρκικός», σε συνδέσμους, ενώσεις και άλλα σωματεία. Όρος, όμως, που δεν προβλέπεται, αφού η μειονότητα στη Θράκη δεν είναι τουρκική, αλλά μουσουλμανική.
Ο σκοπός τους, φυσικά, είναι να αναγνωριστεί στο μέλλον η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ως «τουρκική» και ως τέτοια να αποκτήσει και άλλου τύπου δικαιώματα. Εξάλλου, αυτός είναι και ο ευσεβής δεδηλωμένος πόθος του Ταγίπ Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια.
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη στις 17 Σεπτεμβρίου, κατά την επίσκεψή στο Στρασβούργο της αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής αντιπροσωπείας» από την Δυτική Θράκη.
«Θίξαμε όλα τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τον «τουρκικό» Πολιτιστικό Σύνδεσμο γυναικών Ροδόπης και άλλες «τουρκικές ενώσεις» της Δυτικής Θράκης, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί από την Ελλάδα εδώ και έντεκα χρόνια», φέρεται να δήλωσε η Hülya Emin, πρόεδρος του ψευδεπίγραφου «Τουρκικού» Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου της Ροδόπης.
Τι πέτυχε η «τουρκική» αντιπροσωπεία
Με την αρχική επίσκεψή τους στο Στρασβούργο, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, που αποφάσισαν αυθαίρετα να αποκαλούνται Τούρκοι, πέτυχαν τη διεξαγωγή νέας ειδικής συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα, με καυτή ατζέντα.
Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την απαίτηση των μουσουλμάνων της Δυτικής (όπως αποκαλείται από τους Τούρκους η ελληνική) Θράκης να χρησιμοποιούν επίσημα τον όρο «τουρκικός», που θα αφορά τον σύνδεσμο γυναικών πολιτισμού της Ροδόπης, την Ένωση Ξάνθης και τον σύνδεσμο νέων μειονότητας.
Η Hülya Emin, Πρόεδρος του αυτοαποκαλούμενου και ψευδεπίγραφου Πολιτιστικού Συνδέσμου Τούρκων Γυναικών Ροδόπης, δήλωσε ότι μετά την έκδοση του νόμου 4491/2017 από το ελληνικό δημόσιο, ασκήθηκε έφεση ενώπιον του Εφετείου Θράκης για την ακύρωση της απόφασης άρνησης εγγραφής του συνδέσμου με το όνομα «Τουρκικός» και τόνισε ότι η αίτηση αυτή θα συζητηθεί από το Εφετείο ξανά στις 25 Οκτωβρίου 2019.
Η πολύ καλά «διαβασμένη» αντιπροσωπεία από τη Θράκη μας κατηγορεί, επίσης, για «τις συνέπειες της αποτυχίας της Ελλάδας στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για έντεκα χρόνια, σχετικά με την «τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης».
Σύμφωνα με το difernews.gr, πρόκειται για μια τεράστια κυοφορούμενη πρόκληση με πίεση στην Ε.Ε. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα, αλλά μόνο μία και αυτή θρησκευτική. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Άρειος Πάγος δεν έχει αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση.
Αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη πρόκληση από την συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να αναγνωριστεί ως νόμιμη οργάνωση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να τα έχει καταφέρει.
Πώς απαντά ο Άρειος Πάγος
Ωστόσο, σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, τον Άρειο Πάγο, οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ δεν είναι δεσμευτικές για τη χώρα μας, και φυσικά δεν γίνονται εκτελεστές για δύο λόγους: α) η συνθήκη της Λωζάνης ρητώς αναφέρει ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική (και όχι εθνοτική) και β) η μειονότητα δεν περιλαμβάνει μόνο τουρκογενείς μουσουλμάνους, αλλά και Πομάκους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους Τούρκους.