Στο «τραπέζι» Μητσοτάκη – Ερντογάν προσφυγικό και Κυπριακό (video)

Must Read

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του  Έλληνας πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9:45 τοπική ώρα (16:45 ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε περίπου στις 17:30.

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε στα αγγλικά ο Τούρκος πρόεδρος, στην αρχή της συνάντησης, στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε «χαίρομαι που σας βλέπω με τη νέα μου ιδιότητα», καθώς οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί στο παρελθόν, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα κρίσιμα θέματα από το προσφυγικό-μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας «έπεσαν» στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό και η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου».

Όσον αφορά τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

Από την τουρκική πλευρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Αμύνης Χουλουσί Ακάρ και Οικονομίας -και γαμπρός του προέδρου- Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συμμετοχή στο Global Bussines Forum του Bloomberg και ζωντανή συνέντευξή του στο δίκτυο. Στην συνέχεια γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος με την συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου. Τέλος στις 7:30 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ομογένειας στην Αστόρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This