Καπραβέλος για τους αιφνίδιους θανάτους παιδιών στη Θεσσαλονίκη: Ίσως σχετίζονται με τη long covid

«Ο μύκητας δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά τα νοσοκομεία, που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα», υποστήριξε ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου

Must Read

Συγκλονισμένος δηλώνει ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος στους ξαφνικούς θανάτους παιδιών στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας πως οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις και διαγνώσεις «είναι βιαστικές».

Ειδικότερα, μιλώντας για την ανεξήγητη απώλεια του 7χρονου αγοριού και του 3χρονου κοριτσιού στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κος Καπραβέλος σχολίασε πως «είναι νωρίς. Είναι ένας αιφνίδιος θάνατος για το 7χρονο παιδί, διερευνάται. Για το 3χρονο ακόμα διερευνάται, ώστε να δέσει η διάγνωση. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Είναι βιαστικές οι εκτιμήσεις και οι διαγνώσεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι, προφανώς, πίσω από τις δύο περιπτώσεις κρύβεται κάποια λοίμωξη, ωστόσο, μπορεί οι αιτίες θανάτου να είναι εγκεφαλίτιδες, μηνιγγίτιδες αλλά και πολλές άλλες. «Στα νοσοκομεία δε βλέπουμε μόνο πολίτες που έρχονται με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα. Το είδαμε και στον κορωνοϊό, έχουμε και ασθενείς που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, μολύνθηκαν και έχασαν τις ζωές τους. Είναι αυτά που λέμε οι αιφνίδιοι θάνατοι, οι λοιμώξεις, εμείς τα ζούμε κάθε μέρα».

Οι γονείς του κοριτσιού είχαν περάσει κορωνοϊό

Κατόπιν, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι σύνδρομο μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό, παρότι το παιδάκι (σ.σ. το 3χρονο) δεν είχε περάσει, δεν είχε αναφερθεί, οι γονείς είχαν περάσει κορωνοϊό, όμως βρήκαμε πολλά αντισώματα στον ορό του μικρού παιδιού και όλη η συμπτωματολογία ταιριάζει να είναι long covid. […] Ας μη βιαζόμαστε, είμαστε σε τροχιά διερεύνησης. Οι ιστολογικές εξετάσεις παίρνουν χρόνο, έως και εβδομάδες. Δύσκολη η διάγνωση, αλλά σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα περιστατικά που συνδέονται με τον φονικό μύκητα Candida auris, ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» επισήμανε πως τέτοιοι θάνατοι αποτελούν πολύ σπάνια περιστατικά, ωστόσο, συναντώνται. «Λόγω λοιμώξεων, λόγω ανθεκτικών μικροβίων, αυτή η νόσος των κλιματιστικών είναι μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά, να προσβάλλει πολλά όργανα ταυτόχρονα. Θα χρειαστούν εξετάσεις για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο. {…} Είναι σπάνιες περιπτώσεις, πολύ σπάνιες. Γι’ αυτό και προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Έχω χρόνια να ακούσω τέτοιες περιπτώσεις. Όχι ότι δεν υπάρχουν αλλά είναι σπάνιες. […] Τα ερωτήματα είναι μεγάλα. Δεν είναι κάτι το συνηθισμένο όπως για το μύκητα που δόθηκε μεγάλη διάσταση. Ο μύκητας δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά τα νοσοκομεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα», είπε σχετικά.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This