Βαρύτατα εκτεθειμένος, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κυβερνητικών βουλευτών να τον καλύψουν, έφυγε από την ειδική επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας.
Υπεραμύνθηκε τόσο του πορίσματος, δηλώνοντας υπερήφανος με αδιάφορα προσωπικά κηρύγματα περί της αξιοπιστίας και του χαρακτήρα των στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής, όσο και των εκπτώσεων πάνω στα ήδη πενιχρά υπερκέρδη. Με την αντιπολίτευση να αντιδρά σύσσωμη, αμφισβητώντας τόσο στη μεθοδολογία υπολογισμού όσο και στο τελικό ποσό, αλλά και στον ρόλο της ΡΑΕ.
Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, ο εμφανώς αγχωμένος και φορτισμένος κ. Δαγούμας δεν απάντησε καν στη δευτερολογία του επί της ουσίας σε καμία από τις ερωτήσεις αιχμής που τού τέθηκαν από τους βουλευτές, ενώ στην εναρκτήρια ομιλία του ανακοίνωσε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει χειραγώγηση τιμών».
Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέγνωσε σημείο του πορίσματος στο οποίο η ΡΑΕ γνωστοποιεί την κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής. Στις 28 Απριλίου η κυβέρνηση έστειλε έγγραφο στη ΡΑΕ για τη μέθοδο υπολογισμού των κερδών, με τη Ρυθμιστική Αρχή να αναφέρει στο πόρισμα ότι «αμφισβητεί την προτεινόμενη από την κυβέρνηση μεθοδολογία σύγκρισης των αποτελεσμάτων των οικονομικών καταστάσεων». Η ΡΑΕ έχει υποκύψει στη μεθόδευση της κυβέρνησης, κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, κατηγόρησε τον επικεφαλής της ΡΑΕ ότι δεν παίρνει θέση για το τελικό ποσό: «Το μικτό περιθώριο κέρδους είναι 927.000.000 ευρώ. Γιατί δεν παίρνετε θέση αν αυτό είναι το ποσό που πρέπει να φορολογηθεί με 90%; Αντίθετα, επιλέγετε να μιλήσετε για τα 336.000.000 εκπτώσεις της ΔΕΗ. Γιατί τις υπολογίζετε, αφού οι εκπτώσεις έχουν ήδη εξαλειφθεί από τη ρήτρα;». Ούτε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, πήρε απάντηση στο ερώτημα «δέχθηκε και από ποιους πιέσεις η ΡΑΕ από τους ιδιώτες παρόχους, όπως αποκάλυψε βουλευτής της Ν.Δ.;».
Τα κεντρικά σημεία όσων είπε ο κ. Δαγούμας, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις, ήταν τα εξής:
- «Χειραγώγηση τιμών δεν υπάρχει στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα έχουμε δει. Η λειτουργία αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα, λόγω των ακραίων τιμών».
- «Είναι δύσκολο το θέμα προσδιορισμού της κερδοφορίας. Είμαστε περήφανοι για το πόρισμα. Η δραστηριότητα παραγωγής παρουσιάζει κέρδη, η δραστηριότητα της προμήθειας παρουσιάζει ζημιά».
- «Η κερδοφορία των παραγωγών από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο ήταν λίγο πάνω από 920.000.000. Αποτυπώσαμε και τις εκπτώσεις, με τη ΔΕΗ να είναι στα 335.000.000, αλλά υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις μέσω σταθερών συμβολαίων».
- «Τεκμηριώσαμε ότι οι αυξημένες τιμές στη χώρα μας είναι από τον Οκτώβριο, όχι από τον Αύγουστο».
- «Εχουμε ήδη προβεί σε κυρώσεις έναντι πέντε προμηθευτών, με πρόστιμα 3.500.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές».
- «Η ρήτρα είναι αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση».
Η κυβέρνηση, ωστόσο, είχε σπεύσει να «αδειάσει» ακόμα κι αυτό το φτωχό από κάθε άποψη πόρισμα της ΡΑΕ. Με τον Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει προχθές ότι η κυβέρνηση κάνει δικούς της υπολογισμούς: «Τα 591.000.000 ευρώ που ανακοίνωσε η ΡΑΕ δεν είναι το τελικό ποσό, αλλά θα αφαιρεθεί ένα ακόμα νούμερο, αυτό που δίνουν μέσω των σταθερών τιμολογίων οι πάροχοι στους καταναλωτές».
Θέλει κι άλλη μείωση ο Στάσσης
Ηδη η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση, που είχε πάθει αφωνία για την Τζια και το χρυσό μπόνους, έσπευσε από χθες κιόλας να ενημερώσει ότι, εκτός από τα 336.000.000 εκπτώσεις προς τους πελάτες, που η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει δώσει, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είχε και έξτρα κόστος 400.000.000 ευρώ από τα σταθερά τιμολόγιά της, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Θέλει κι άλλη μείωση, δηλαδή.
Εν ολίγοις, αυτό που έκανε η ΡΑΕ ξεπερνά ακόμα και την επιστημονική φαντασία: Δεν εξέτασε σε τι τιμές αγόραζαν και πωλούσαν κάθε μέρα οι προμηθευτές, κάτι που θα έδειχνε και την πραγματική διάσταση του προβλήματος, απλά συνέκρινε το μικτό περιθώριο κέρδους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Και, κυρίως, η ΡΑΕ με την περιβόητη μεθοδολογία της συγχώνευσε τα υπερκέρδη της χονδρεμπορίας προμηθευτών και παρόχων με αυτά της λιανικής και των εμπορικών πολιτικών προσέλκυσης πελατών. Επιχειρώντας, σε αρμονία με την κυβέρνηση, να εκλογικεύσει κάτι που δεν έχει λογική.
Δηλαδή, η εμπορική πολιτική μιας επιχείρησης για να δελεάσει τους πελάτες της με εκπτώσεις ή σταθερά συμβόλαια (που έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει κάθε εταιρία) να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη μείωση των υπερκερδών. Ούτε στο Μπουρούντι δεν γίνεται τέτοια δημιουργική λογιστική!
«Μαγείρεμα» από την κυβέρνηση
Κάπως έτσι, το αρχικό ποσό των 927.000.000 ευρώ είναι «μαϊμού». Ακριβώς διότι με την αφαίρεση των εκπτώσεων της ΔΕΗ έχει ήδη πέσει στα 597.000.000, με το πράσινο φως της ΡΑΕ. Κι από το μαγείρεμα της κυβέρνησης θα πέσει κι άλλο, λόγω των σταθερών τιμολογίων. Η φορολογία 90% φαίνεται ότι θα γίνει επί ενός ευτελούς ποσού 400.000.000-450.000.000 ευρώ, όταν οι πολίτες πληρώνουν λογαριασμούς τέσσερις και πέντε φορές πάνω επί εννέα μήνες.
Όπως είπε χθες και ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας, «το τελικό πόσο που θα προσδιοριστεί θα ανακληθεί κατά 90% και θα δοθεί στους πολίτες». Συνεπώς, πάνω στο πόρισμα της ΡΑΕ αναμένεται το αναβαθμισμένο «πόρισμα Σκρέκα» που θα προσδιορίσει το ποσό…
Κάθε ευρώ, όμως, που κόβεται απ’ όλο αυτό το κακόγουστο παιχνίδι των υπερκερδών θα επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, άρα τον πολίτη. Αυτό, όμως, δεν ενδιαφέρει τελικά κανέναν άλλον, εκτός από τον φορολογούμενο, που πάντα πληρώνει το «μάρμαρο».