Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ;

Θα μπορέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός να προβάλει τις θέσεις της χώρας μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Must Read

Για την Ουάσινγκτον αναχωρεί αύριο Κυριακή ο πρωθυπουργός, όπου τη Δευτέρα θα επισκεφτεί στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έχει στις αποσκευές του την ψήφιση από τη Βουλή τής αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας, όμως η επίσκεψη γίνεται λίγες ημέρες μετά το πράσινο φως του Τζο Μπάιντεν προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να θέσει αίτημα στο Κογκρέσο για την αναβάθμιση τουρκικών F-16 και πιθανή πώληση αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ η πρόσκληση να μιλήσει την Τρίτη στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι τιμητική, κάτι που σπανίως γίνεται για ξένους ηγέτες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο θα αποτελέσει τη σπάνια ευκαιρία για έναν Έλληνα πρωθυπουργό να διατυπώσει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις και να ξεδιπλώσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική παραβατικότητα.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου

O πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον κ. Μπάιντεν, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ οι δύο ηγέτες, όπως είπε χθες ο κ. Οικονόμου, θα συζητήσουν διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή.

Επίσης, θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

«Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού, ως εκπρόσωπος μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή. Θα είναι εκεί ως ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση περιμένει μια δήλωση στήριξης του Τζο Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα, απάντησε πως η θέση των ΗΠΑ για τουρκική προκλητικότητα είναι δεδομένη.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This