Σε κοινή δήλωση τους οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 υπογράμμισαν ότι «δεν θα αποδεχτούν ποτέ» τα νέα σύνορα που θέλει να χαράξει η Ρωσία στην Ουκρανία, με την πολεμική επίθεσή της.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αλλαγές στα σύνορα που θέλει η Ρωσία να επιβάλει με στρατιωτική δύναμη», τόνισε από την πλευρά της η προεδρεύουσα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.
Οι χώρες της G7 «θα διατηρήσουν τη στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας – και όλων των κρατών και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό και τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των υπουργών της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και τονίζεται ότι οι χώρες της Ομάδας «θα συνεχίσουν την εν εξελίξει παροχή στρατιωτικής και αμυντικής τους βοήθειας προς την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».
Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι απρόκλητος, παράνομος και αδικαιολόγητος και η Ουκρανία έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, τονίζεται, ενώ επικρίνεται έντονα και ο ρόλος της Λευκορωσίας σε αυτή την κρίση. Η ηγεσία του Μινσκ καλείται «να σταματήσει να διευκολύνει τη ρωσική επιθετικότητα και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».
Προειδοποιούν για κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, η Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει επίσης «πόλεμο καλαμποκιού», προσπαθώντας συνειδητά να επεκτείνει τον πόλεμο και πέρα από την Ουκρανία, ειδικά στην Αφρική. «Το γεγονός ότι η Ρωσία αποκλείει τα λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να μην μπορούν να εξαχθούν σιτηρά, δεν αποτελεί παράπλευρη απώλεια του πολέμου. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Αντίθετα, η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για τη σκόπιμη αποδυνάμωση της διεθνούς συνοχής», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ.
Στο ίδιο πλαίσιο, στην κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα, αναφέρουν και ζητούν από την Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας. Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δεν θα επιτρέπει την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω αυξημένου κόστους. «Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας», επισημαίνεται.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά συναντήθηκαν χθες και σήμερα, υπό τη γερμανική προεδρία, στο θέρετρο Weissenhaus της Βαλτικής Θάλασσας, με κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία. Σε κάποιες από τις συνομιλίες συμμετείχαν ο υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου.