Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο NATO, όπως είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρα Πέκα Χααβίστο. Πρέπει πρώτα το φινλανδικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα, αλλά αυτό θεωρείται δεδομένο.
Το αν θα ενταχθεί τελικά η Φινλανδία στη Συμμαχία, φαίνεται να εξαρτάται εν πολλοίς από την Τουρκία, η οποία αντέδρασε αρχικά αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο φαίνεται να μετατοπίζει λίγο τη στάση της, αν και δεν αποκλείεται να πρόκειται για τη γνωστή τακτική της Άγκυρας να τα έχει καλά με όλους και τελικά να κάνει αυτό που θέλει.
Ο Χααβίστο μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις τουρκικές επιφυλάξεις: «Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο Φινλανδός προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος – μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες. «Και ασφαλώς όλα τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε.
Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, «αλλά επικοινωνούμε». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.
Το… χαβά του ο Τσαβούσογλου με το PKK
«Εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», δήλωσε με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Άγκυρας σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».
«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας.
Και τόνισε: «Αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας – ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας. Επομένως, συνέχισε, είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη».
Σημείωσε πάντως ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.
Διαβάστε ακόμα:
- Ξεκάθαρο «ναι» της Ελλάδας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO
- Τα αλλάζει τώρα η Τουρκία – «Δεν κλείνει την πόρτα» για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
- Η απάντηση Πούτιν στον Φινλανδό Πρόεδρο: «Λάθος η ένταξη στο ΝΑΤΟ»
- Εξελίξεις! Τι είπε στον Πούτιν ο Πρόεδρος της Φινλανδίας
- Τέλος στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από τη Ρωσία