Ουδεμία «αποτυχία σύνδεσης» υπήρξε, στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των βαθμολογιών των κριτικών επιτροπών τριών συγκεκριμένων χωρών, στο χθεσινό τελικό της Eurovision, όπου, όπως αναμενόταν, σάρωσε η Ουκρανία.
Αυτό που συνέβη, ήταν ότι η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) είχε αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών από έξι συνολικά χώρες, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν ενδείξεις πως το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ρουμανία και το Σαν Μαρίνο μπορεί και να χειραγωγούσαν την ψηφοφορία!
https://twitter.com/escxandromache/status/1525633271786311680
«Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών στη δεύτερη πρόβα του δεύτερου ημιτελικού εντοπίστηκαν παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό, όσο και για τον Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBU.
⚠️ #EUROVISION organiser @EBU_HQ has just communicated that certain irregular voting patterns were identified in the results of six countries after the second semi-final. pic.twitter.com/xfskot2fMH
— Gerardo Fortuna (@gerardofortuna) May 14, 2022
Άλλαξε τη βαθμολογία
Ως εκ τούτου, η EBU άλλαξε τη βαθμολογία στις τρεις από τις 6 χώρες που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί τους να αρνηθούν να εμφανιστούν στον τελικό της Eurovision για να κάνουν τις ανακοινώσεις, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Τι λες τώρα;» του MEGA.
Εκεί, καλεσμένη ήταν και η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής, Βικτώρια Χαλκίτη, η οποία περιέγραψε πόσο αυστηρή είναι η διαδικασία, καθώς υπάρχουν στο χώρο εκπρόσωποι της EBU και συμβολαιογράφοι και τα μέλη δεν συζητούν μεταξύ τους για τα τραγούδια. «Ο καθένας είναι μόνος του. Έχει συμβολαιογράφο, έχει άνθρωπο και από την ΕΒU και μας ελέγχει ότι ούτε συζητάμε, ούτε σχολιάζουμε. Μπροστά μας έχουμε κάποιο άτομο που μας επιτηρεί. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά, για παράδειγμα “α, αυτό είναι τέλειο!”», εξήγησε.