Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες σε διάφορα μέτωπα της Ουκρανίας, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να ανακοινώνουν πλήγματα σε καθημερινή βάση. Χθες το πρωί πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στην περιφέρεια της Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Μαξίμ Κοζίτσκι, σε μια στιγμή που ακόμα γίνονταν προσπάθειες να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.
Αργότερα διευκρινίστηκε πως μια στρατιωτική υποδομή στην περιοχή της Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, καταστράφηκε από τέσσερα πυραυλικά πλήγματα. Η περιφερειακή δυτική αεροπορική διοίκηση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας επιβεβαίωσε τη ρίψη των πυραύλων. Κατά τις εκτιμήσεις του Κιέβου, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται τώρα στην τρίτη φάση της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες.
«Η πρώτη φάση ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βίκτορ Αντρούσιφ. «Η δεύτερη φάση χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές. Σε αυτή τη νέα τρίτη φάση θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη, στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι στιγμής», υποστήριξε ο ίδιος.
Η Μόσχα πιέζει τη Δύση
«Αυτό δείχνει ότι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο», δήλωσε. Η Μόσχα φαίνεται πως θεωρεί ότι με έναν παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να πιέσει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει, ανέφερε.
Παράλληλα, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν δυνάμεις από την Ουκρανία άνοιξαν πυρ κατά ρωσικού χωριού που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε χθες το πρωί ο περιφερειάρχης της Μπελγκορόντ στη Ρωσία, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.
Και το Σάββατο, όμως, δεν ήταν ήσυχο. Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες έλαβαν χώρα στην περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της χωρίς να σημειώνει σημαντική πρόοδο. Την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την τύχη των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης.
Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι η πιο σημαντική δραστηριοποίηση αυτή τη στιγμή των ρωσικών δυνάμεων σημειώνεται στο Ντονμπάς. «Και, βασικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι δεν σημειώνουν πρόοδο», σχολίασε.
Την άποψή του συμμερίζονται τόσο οι Βρετανοί όσο και το ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω, ενώ εκτίμησε πως η Μόσχα έχει πιθανότατα χάσει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία.
Για αποτυχία μίλησε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ που δήλωσε πως οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα και η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.
Λαβρόφ: «Η Δύση μας κήρυξε υβριδικό πόλεμο»
Η Δύση κήρυξε έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και κανείς δεν θα βγει κερδισμένος. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ομιλία που εκφώνησε κατά την 80ή ημέρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Lavrov says all will suffer from West's 'total hybrid war' on Russia https://t.co/yORyE6NZvE pic.twitter.com/xy1cmL6n89
— Reuters (@Reuters) May 14, 2022
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Μόσχας και επιχείρησε να εμφανίσει τη Ρωσία ως τον στόχο και όχι τον δράστη μιας επίθεσης, σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν υβριδικό πόλεμο από τον οποίο όλοι θα βγουν χαμένοι. «Συλλογικά η Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον μας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, όμως είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές απ’ όλους, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε στην ομιλία του.
«Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια απευθείας σύγκρουση – όμως τώρα που η πρόκληση έγινε, εμείς φυσικά την αποδεχτήκαμε. Ξέρουμε από κυρώσεις: υπήρχαν πάντα με τη μία ή την άλλη μορφή», συμπλήρωσε. «Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», υποστήριξε ο διπλωμάτης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων της Ρωσίας με την Κίνα, την Ινδία, την Αλγερία και τις χώρες του Κόλπου, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι η Μόσχα έχει άλλες διεξόδους, που της δίνουν τη δυνατότητα να περιορίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.