Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε φάση υποχώρησης τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο το «αποτύπωμα» που έχει αφήσει πίσω της δεν μπορεί παρά να γεννά προβληματισμό και ερωτήματα.
Με δεδομένο ότι οι ειδικοί ανά τον κόσμο προειδοποιούν ότι η αναζωπύρωση του κορωνοϊού είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο από το φθινόπωρο, σίγουρα πρέπει να επανασχεδιαστεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας νέας δοκιμασίας για τη δημόσια υγεία.
Ενα από τα στοιχεία που ίσως έχουν περάσει απαρατήρητα είναι η αναλογία μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, η οποία χθες έφτασε στο 50%-50%. Εδώ και πολλούς μήνες διαρκώς ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αν και τον περασμένο Αύγουστο η αναλογία εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων ασθενών ήταν 25% και 75%, αντίστοιχα.
Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί δεν σημαίνουν ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά, αντίθετα, δείχνουν πως από μόνα τους δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί μια πολύπλευρη κρίση όπως αυτή. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φαινόμενο σχετίζεται κυρίως με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη Ομικρον και την υπομετάλλαξή της Ομικρον 2.
Υπενθυμίζεται ότι σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας είχε παραδεχτεί τη μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον πληθυσμό, αν και αυτή δεν είναι η μόνη εξήγηση. «Φαίνεται όντως μία μείωση και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πιθανώς και της δράσης των Τ-κυττάρων με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό βλέπετε και μια τάση διεθνώς κάποια κράτη να προχωρούν στον εμβολιασμό με τέταρτη δόση ηλικιωμένων άνω των 75, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο» είχε αναφέρει ο καθηγητής.