Δεν ήτο απαραίτητο να διοργανωθεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει διά ζώσης από την Ουάσιγκτον στον ελληνικό λαό ότι «αποφάσισε» να ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν την αγορά μιας μοίρας, δηλαδή 20 αεροσκαφών F-35, το πρώτο από το 2028 και το τελευταίο το 2033.
- Της Κύρας Αδάμ
Ο Κ. Μητσοτάκης δηλαδή -χωρίς προηγούμενη σχετική συνεδρίαση και απόφαση του ΚΥΣΕΑ, και ενημέρωση των Ελλήνων, ως είθισται και με μόνο οδηγό τη σχετική επιστολή ενδιαφέροντος της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin- αποφάσισε να κάνει ένα «δώρο» στην κυβέρνηση Μπάιντεν και να φεσώσει κανονικά τους Έλληνες κατά 3,82 δισ. δολάρια (χωρίς οπλικά συστήματα). Έτσι, το κομματικό άλμπουμ φωτογραφιών στον Λευκό Οίκο είναι πάρα πολύ ακριβό για τους Έλληνες φορολογουμένους.
Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αγοράσει αχρείαστα F-35 προσφέρει ακόμα στην αμερικανική κυβέρνηση τις διεξόδους που ψάχνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να ξεμπλοκάρει την άμεση πώληση των F-16 νέας γενιάς Block 70 στην Τουρκία και τούτο διότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις ήταν πάντα πολύ προσεκτικές στην στοιχειώδη τήρηση αναλογίας αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο.
Με μπλοκαρισμένη -ακόμα- την αμερικανική απόφαση να δώσει τα F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400, η πώληση επιπλέον F-16 στην Τουρκία είναι μια σίγουρη διέξοδος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική αγορά των F-35 θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως ένα πρόσθετο επιχείρημα στον ισχυρισμό της -που τον ενίσχυσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τις σχετικές άστοχες δηλώσεις του στην Άγκυρα- ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται και στρατιωτικοποιεί τα νησιά, και ως εκ τούτου απειλεί τον τουρκικό λαό.
Οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι ότι τη στιγμή που θα υπάρξει επίσημη ελληνική ανακοίνωση για την αγορά των F-35, τότε η Άγκυρα αυτομάτως θα ζητήσει από τη Μόσχα επιπλέον έξι πυροβολαρχίες πυραύλων S-400, με την Ινδία να σπεύδει να διευκολύνει, αν χρειαστεί, τη μεταφορά δικών της S-400 έως ότου ολοκληρωθεί η τουρκορωσική συμφωνία.
Η πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα είναι και αχρείαστη και εξόχως δαπανηρή:
- Ο ελληνικός λαός θα φορτωθεί άλλα 3,82 δισ. δολάρια για να αποκτήσει μόνον τα 20 αεροσκάφη, χωρίς τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, ενώ το κόστος πτήσης ανά ώρα του F-35 είναι τριπλάσιο του F-16, δηλαδή περίπου 40.000 δολάρια. Με τα ίδια χρήματα η Ελλάδα θα αποκτούσε 50 F-16, τα οποία θα ήταν ετοιμοπόλεμα, ενώ τα F-35 απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση ιπταμένων.
- Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μια δύσκολη και δυσλειτουργική «συμβίωση» τριών τύπων διαφορετικών αεροσκαφών, μεταξύ των F-16, των F-35 και των γαλλικών Rafale. Οι τρεις διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών απαιτούν ξεχωριστές εγκαταστάσεις σε κάθε μονάδα, διαφορετικό προσωπικό (ιπτάμενοι και τεχνικοί), εκπαιδευμένο για κάθε αεροσκάφος χωριστά, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει άλλου τύπου αεροσκάφη. Αυτό συνεπάγεται υψηλό κόστος συντήρησης, καταπόνηση προσωπικού και δυσλειτουργία στα μέσα συντήρησης, δεδομένου ότι αυτά θα είναι διαφορετικά σε κάθε μονάδα. Αντιθέτως, αν η Τουρκία αποκτήσει τώρα τα F-16 Block 70, αυτά θα είναι ετοιμοπόλεμα, διότι έχει έτοιμους τους πιλότους, το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, και εγκαταστάσεις για άμεση υποστήριξη των F-16.
- Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι αυτή η πανσπερμία αεροσκαφών, οπλικών συστημάτων κ.λπ. της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν αποτελεί διασφάλιση αντιμετώπισης των ρωσικών πυραύλων S-400 που διαθέτει η Τουρκία και οποίοι είναι στραμμένοι προς την ελληνική επικράτεια – θέμα το οποίο έκανε «γαργάρα» ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με Μπάιντεν. Η διαπιστωμένη αδυναμία όλων των τύπων αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Γαλλίας να αντιμετωπίσουν τους πυραύλους S-400 έχει έρθει από το στόμα του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος επισήμως έχει αναφερθεί στους S-400 ότι αποτελούν μόνιμη απειλή εναντίον των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Εμπαιγμός η διαρροή περί «Γαλάζιας Πατρίδας»
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον συνεχώς αφήνει να διοχετεύσει ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε και ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπάιντεν για τη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν.
Αυτή η διαρροή, όμως, αποτελεί εμπαιγμό για τον ελληνικό λαό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει η ίδια νομιμοποιήσει τη «Γαλάζια Πατρίδα», αφού έδωσε την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου στη Μεσόγειο και διʼ αυτού του τρόπου διευκόλυνε και επέτρεψε την τουρκολιβυκή ΑΟΖ χωρίς να την καταγγείλει στον ΟΗΕ, συμφώνησε την ελλιπή ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και ανήγγειλε ότι προασπίζει μόνον τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων.
Το μόνο που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του είναι η επιθυμία του να έχει «ήσυχο καλοκαίρι» με τον Ερντογάν στο Αιγαίο, ενώ στην ομιλία του στο Κογκρέσο έθεσε την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο, ως γνωστόν, από τη δεκαετία του ʼ80 υποστηρίζει και εφαρμόζει μόνον τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά τον εναέριο χώρο, τα σχέδια πτήσης και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Διαβάστε ακόμα:
- Κλάφτηκε στον Μπλίνκεν ο Τσαβούσογλου για τις… ισορροπίες Ελλάδας-Τουρκίας!
- Τεμενάδες Ουάσιγκτον στην Τουρκία για το βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία
- Αισχρή επίθεση του Τσαβούσογλου στην ΥΠΕΞ της Σουηδίας!
- Δένδιας: «Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να σταματήσει την αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία»
- Διπλός ο εκβιασμός της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ!
- Ο Ερντογάν μπλόκαρε την άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
- Κεραυνοί από τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ: «Δεν γίνεται να ανακοινώνει Πρωθυπουργός οπλικό σύστημα»
- Παίζει τα ρέστα του ο Ερντογάν: «Υποστηρίζουμε το NATO, αλλά δεν θα λέμε ναι σε όλα»!
- Προβληματισμένος ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την αγορά των F-35 από του Αμερικάνους
- «Ρυθμιστής» του NATO η Τουρκία – Οι πέντε λόγοι αντίδρασης, η Ελλάδα και οι… δέκα εντολές!
- Τι είπε ο Μητσοτάκης με την Κάμαλα Χάρις
- Επιχείρηση αποπροσανατολισμού!