Ουκρανοί βουλευτές εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη στέρηση της υπηκοότητας από τους στρατεύσιμους εάν εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
Σε ένα νομοσχέδιο που εγγράφηκε στη Verkhovna Rada -το κοινοβούλιο της Ουκρανίας– οι νομοθέτες πρότειναν αρκετές τροποποιήσεις στη νομοθεσία που ορίζει το νομικό καθεστώς βάσει του στρατιωτικού νόμου που αποσκοπεί στην «ενίσχυση της οικονομίας και των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας».
Μία από τις προτάσεις αναφέρει ότι οποιοσδήποτε υπόχρεος για στρατιωτική θητεία μπορεί να στερηθεί την ουκρανική υπηκοότητα εάν εγκατέλειψε τη χώρα και δεν επέστρεψε εντός 30 ημερών.
Το μέτρο θα ισχύει για όσους έφυγαν και δεν επέστρεψαν χωρίς βάσιμο λόγο, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα υποδοχής, φυσικές καταστροφές, ατυχήματα, επαγγελματικά ταξίδια, επίσημη εργασία στο εξωτερικό, νοσηλεία ή άλλες συνθήκες που εμποδίζουν το άτομο να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι τα μέτρα θα επεκταθούν σε άτομα που έχουν αναχωρήσει για τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και σε όσους έχουν υποβάλει γραπτή άρνηση να επιστρατευθούν.
Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για την παράταση του στρατιωτικού νόμου και των όρων γενικής κινητοποίησης στη χώρα κατά 90 ημέρες, το οποίο πλέον αναμένεται να εγκριθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο της Ουκρανίας, οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα και όλοι οι πολίτες που είναι επιλέξιμοι για στρατιωτική θητεία απαιτείται να συμμετέχουν στη γενική κινητοποίηση όλων των εφεδρικών δυνάμεων.