Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων (αλεύρι, ρύζι, κρέας), αφού ο κίνδυνος να εμφανιστούν ελλείψεις σε βασικά αγαθά παραμένει, με τη συμπλήρωση τριών μηνών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εγχώριες αλευροβιομηχανίες, αφού δεκάδες χώρες έχουν σταματήσει να εξάγουν σιτηρά, με την Ινδία να είναι η πιο πρόσφατη από τους μεγάλους σιτοπαραγωγούς του πλανήτη. Οι αλευροβιομηχανίες Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού και Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος ανακοίνωσαν πως εντόπισαν έγκαιρα εναλλακτικές αγορές εφοδιασμού σιτηρών, αλλά και πως η τρέχουσα συγκυρία εγκυμονεί κινδύνους για τις διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών, αλλά και για τον εφοδιασμό αρκετών χωρών με σιτάρι.
Ωστόσο, το αυξημένο μεταφορικό κόστος αποδυναμώνει τις εταιρίες, που πρέπει και να προπληρώνουν την αξία των εμπορευμάτων.
Στον κλάδο του ρυζιού οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες φτάνουν το 45%. Η εγχώρια αγορά καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της -έως σήμερα- από το εγχώρια παραγόμενο ρύζι, ενώ είναι ελάχιστες οι εισαγωγές και αφορούν κυρίως τα αρωματικά ρύζια, όπως είναι το μπασμάτι.
Όμως, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής κατά 30% τη φετινή χρονιά, αυτό θα σημάνει αυτόματα αύξηση στις τιμές παραγωγού, αλυσιδωτή ανατίμηση στις τιμές καταναλωτή και υποκατάσταση της εγχώριας κατανάλωσης από εισαγόμενο προϊόν. Ηδη αρκετοί ορυζοπαραγωγοί έχουν αρχίσει να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι.
Οι παραγωγοί ρυζιού δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή λόγω της αύξησης του κόστους, ούτε οι μόνοι που στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Όπως λέει ο Κωνσταντίνος Καραγεωργίου, ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας 3 άλφα, οι παραγωγοί φασολιών της Καβάλας δήλωσαν ότι δεν θα φυτέψουν τα χωράφια τους, λόγω των πολύ υψηλών τιμών στα λιπάσματα.
Οι αυξήσεις στην κτηνοτροφία
Το σιτηρέσιο για ένα μοσχάρι κρεατοπαραγωγής μπορεί να φθάσει και τα έξι έως 10 κιλά την ημέρα, ενώ είναι πολλαπλάσιο για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Σήμερα το σιτηρέσιο μιας αγελάδας γαλακτοπαραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της φυλής Χολστάιν, φθάνει τα 7,5 ευρώ την ημέρα, από 5-5,5 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.
Από το 2015 έως το τέλος του 2021, οπότε υπάρχουν επίσημα στοιχεία, το ζωικό κεφάλαιο στην αιγοπροβατοτροφία έχει μειωθεί κατά 31%, από 1.100.000 ζώα, σε 800.000 σήμερα.
- Δείτε επίσης: Θέμα στο Reuters ο κίνδυνος «εξαφάνισης» της γραβιέρας Νάξου από τα ράφια των σούπερ μάρκετ