Τα μωρά που θηλάζουν γίνονται εξυπνότεροι έφηβοι, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν την πορεία 7.800 μωρών που ήπιαν μητρικό γάλα για λιγότερους από δύο μήνες, δύο έως τέσσερις μήνες, τέσσερις έως έξι μήνες και πάνω από δώδεκα μήνες.
Οπως διαπίστωσαν, όσα θήλασαν περισσότερο, πέραν της ηλικίας του ενός έτους, είχαν καλύτερη απόδοση σε τεστ λεξιλογίου σε ηλικία 14 ετών συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν θηλάσει. Η διαφορά στο σκορ, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντιστοιχεί σε 3 μονάδες IQ.
Την ίδια στιγμή, τα παιδιά που θήλασαν για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών είχαν καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης, αντίληψης χώρου και συλλογιστικής, συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, σε ηλικίες επτά έως έντεκα ετών.
Η έρευνα καταλήγει ότι ο θηλασμός συνδέεται με μέτρια αύξηση της ευφυίας των παιδιών όταν η ευφυΐα της μητέρας και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες λήφθηκαν υπόψη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις μητέρες αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον έξι μήνες. Η επικεφαλής της μελέτης, Ρενέ Περέιρα-Ελάιας, τόνισε τη σημασία στήριξης των γυναικών ώστε να μπορούν να θηλάσουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.