Αίσθηση προκάλεσε για ακόμα μια φορά η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο οποίος εμφανίστηκε να δείχνει μεγαλύτερη ανησυχία για το αν θα επιτευχθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και για το αν θα βρεθεί λύση για την ενέργεια, παρά για τις τουρκικές απειλές που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έμοιαζε περισσότερο με γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά με πρωθυπουργό της χώρας η οποία δέχεται συνεχείς επιθέσεις από την Τουρκία, με πρωτοφανείς παραβιάσεις που υποδηλώνουν ότι αργά ή γρήγορα θα προκληθεί θερμό επεισόδιο. Η Άγκυρα κραυγάζει για «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών, στέλνει τουρκικά F-16 στην ηπειρωτική Ελλάδα και βγάζει ερευνητικά στην «καρδιά» του Αιγαίου, συνεχίζει την επιθετική ρητορική, καταγγέλοντας τον Νίκο Δένδια… για επεκτατισμό, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι θα… ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια μικρή αναφορά για την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι υπάρχουν επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» αρκέστηκε να πει ο πρωθυπουργός.
Το θέμα στο οποίο εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, «το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας»: «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε και συνέχισε σχολιάζοντας την επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, την ώρα που δεν διαφαίνεται επίτευξη συμφωνίας: «Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια εστίασε στα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» είπε και αναφέρθηκε στην ψήφιση του τελευταίου πακέτου μέτρων στη Βουλή.
Όλα τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς & της ζήτησης. Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου. pic.twitter.com/q85Gg6fRed
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 30, 2022
Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να κάνει καμία περαιτέρω αναφορά στην Τουρκία. Και μπορεί να έκανε λόγο για συμμάχους… ωστόσο όπως φαίνεται κανένας έως τώρα δεν έχει πάρει θέση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα, σε δηλώσεις της η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο… κρατάει ίσες αποστάσεις στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονη αμηχανία στο Μαξίμου. Ουσιαστικά η Γερμανία νίπτει τας χείρας της και με ένα απλό «βρείτε τα» δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση ως σύμμαχος της Ελλάδας.
Δείτε επίσης:
- Τουρκία κατά Δένδια για τη μαύρη επέτειο της Άλωσης: «Πλάνη», «υποκρισία», «ψευδαισθήσεις»
- Με ένα «βρείτε τα» απαντάει η Γερμανία για τις προκλητικές επιθέσεις του Ερντογάν στη χώρα μας
- Τα φερέφωνα του Ερντογάν κραυγάζουν για «αποστρατιωτικοποίηση» Ρόδου, Χίου, Σάμου και Λέσβου