Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είναι μια από τις χειρότερες και πιο μακροχρόνιες στην ιστορία και η Ευρώπη θα μπορούσε να πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Μπιρόλ είπε ότι οι συνέπειες από τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πιθανό να κάνουν την τρέχουσα ενεργειακή κρίση χειρότερη από τις κρίσεις της δεκαετίας του 1970.
«Τότε ήταν όλα για το πετρέλαιο. Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο Μπιρόλ προσθέτοντας ότι πριν από τα συνεχιζόμενα γεγονότα στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν «ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος: ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο , ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, ο κορυφαίος προμηθευτής άνθρακα».
Ως μέρος των κυρώσεων που έχουν σχέση με την Ουκρανία, η ΕΕ εισήγαγε περιορισμούς στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και έχει δεσμευτεί να τα καταργήσει σταδιακά.
Ο Μπιρόλ προειδοποίησε ότι οι χώρες στην Ευρώπη που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο αντιμετωπίζουν έναν «δύσκολο χειμώνα», καθώς «το φυσικό αέριο μπορεί κάλλιστα να πρέπει να διανεμηθεί με δελτίο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας».
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ο κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom διέκοψε τις προμήθειες σε ορισμένες ενεργειακές εταιρείες στη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες, μετά την αδυναμία τους να πληρώσουν για το καύσιμο σε ρούβλια σύμφωνα με τις νέες ρωσικές απαιτήσεις.
Για να προσπαθήσει να μετριάσει τον αντίκτυπο, η Ευρώπη θα πρέπει να προμηθευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο, για παράδειγμα αέριο αγωγών από τη Νορβηγία ή το Αζερμπαϊτζάν και LNG. Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα μπορούσαν επίσης να αντικαταστήσουν εν μέρει τους σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Το επερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο επίσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω των «στενών» αγορών αργού πετρελαίου, είπε ο Μπιρόλ. Προειδοποίησε ότι όταν ξεκινήσει η περίοδος αιχμής των διακοπών, η ζήτηση καυσίμων θα αυξηθεί, οδηγώντας σε «συμφόρηση, για παράδειγμα με το ντίζελ, τη βενζίνη ή την κηροζίνη, ειδικά στην Ευρώπη».