Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Τουρκία την Τετάρτη για συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα που θα επιτρέψει στα ουκρανικά σιτηρά να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές καθώς οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει πίεση να ανοίξει τη Μαύρη Θάλασσα στα πλοία του ΝΑΤΟ για να σπάσει τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Για εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός έχει μπλοκάρει τις παραδόσεις σιτηρών από την Ουκρανία, τα οποία είναι σημαντικά για την παγκόσμια αγορά και διέρχονται κυρίως από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Χιλιάδες τόνοι σιταριού αποθηκεύονται στα σιλό της Οδησσού και σαπίζουν.
Τελικά, η Ρωσία φαίνεται να υποχωρεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Isvestia, που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο, η Μόσχα θέλει να τερματίσει τον αποκλεισμό των σιτηρών.
Τούρκοι στρατιώτες θα καθαρίσουν τις νάρκες
Ως εκ τούτου, η Ρωσία διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με την Τουρκία και την Ουκρανία. Σύμφωνα με την Izvestia, η Μόσχα συμφώνησε με το Κίεβο και την Άγκυρα σε ένα κόνσεπτ για την απελευθέρωση των παραδόσεων σιτηρών από το αποκλεισμένο λιμάνι της Οδησσού.
«Στα κυρίαρχα ύδατα της γειτονικής χώρας, ο τουρκικός στρατός θα αναλάβει την εκκαθάριση ναρκοπεδίων και θα συνοδεύσει τα πλοία σε ουδέτερα ύδατα», περιγράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους. Αργότερα, ρωσικά πολεμικά πλοία θα συνόδευαν μεταφορείς σιτηρών στον Βόσπορο.
Η είδηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την ουκρανική πλευρά. Η ιδέα ενός ναυτικού τρίτης χώρας που θα διασφαλίζει τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχεται από τη Ρωσία έχει συζητηθεί με τη Βρετανία και την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ωστόσο, το Κίεβο χρειάζεται αντιπλοϊκά όπλα που μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.
Η απελευθέρωση των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία θα μπορούσε να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα στις 8 Ιουνίου.
«Το θέμα των σιτηρών πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα εκεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου το Σαββατοκύριακο, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχει συνομιλίες με τον Λαβρόφ στις 8 Ιουνίου για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου ασφαλείας».
Κίνα: Η συνάντηση πρέπει να επιλύσει την επισιτιστική κρίση
Η Κίνα ελπίζει ότι η πιθανή συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του ΟΗΕ και της Τουρκίας για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, θα επιτρέψει την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης, δήλωσε ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Ντάι Μπινγκ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση.
«Ελπίζουμε ότι η συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του ΟΗΕ και της Τουρκίας θα συμβάλει στην πρόοδο στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης», είπε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, η διεθνής κοινότητα «πρέπει να συνεργαστεί για να ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να ενθαρρύνει τη Ρωσία και την Ουκρανία προς την τροχιά των διαπραγματεύσεων».
«Διαφορετικά, η σύγκρουση θα συνεχιστεί μόνο. … Καμία χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει την απόλυτη ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας άλλων», είπε ο Ντάι Μπινγκ. «Η διεθνής και περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να διασφαλιστεί με την ενίσχυση των στρατιωτικών μπλοκ και την περικοπή της βιομηχανίας και των συστημάτων μεταφοράς».