Η Ρωσία και η Τουρκία απέτυχαν να καταλήξουν σε μια φόρμουλα για τη μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την Άγκυρα κατηγόρησε την Ουκρανία για την κρίση, ισχυριζόμενος ότι η νάρκες στο Μικολάεφ και την Οδησσό εμποδίζουν τις αποστολές βασικών προϊόντων όπως σιτηρά και ηλίανθος.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβούλτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων μπορεί να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων.
Η Ουκρανία, η οποία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση της Άγκυρας, είπε ότι δεν εμπιστεύεται τη Ρωσία, φοβούμενη πως εάν γίνει αποναρκοθέτηση λιμανιών, αυτό θα πυροδοτούσε επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας.
Το Κίεβο τόνισε ότι χρειάζεται «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας» προτού ξεκινήσει τις αποστολές, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πιθανό διάδρομο για να κινηθεί στο νότιο λιμάνι της Οδησσού.
Παρόλα αυτά, ο Διευθυντής του Ουκρανικού Συνδικάτου είχε κάνει νωρίτερα έκκληση: «Χρειαζόμαστε το τουρκικό και το ρουμανικό ναυτικό για να αποναρκοθετήσουν τα λιμάνια μας».
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ένα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης με την επανεκκίνηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών κατά μήκος ενός θαλάσσιου διαδρόμου είναι «λογικό» και απαιτεί περισσότερες συνομιλίες με τη Μόσχα και το Κίεβο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πλοίων.
Ο Λαβρόφ με τη σειρά του είπε ότι η ευθύνη βαρύνει την Ουκρανία να λύσει το πρόβλημα των αποστολών σιτηρών με την αποναρκοθέτηση των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα και ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να λάβει μέτρα επειδή είχε ήδη αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.
«Δηλώνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια και κατευθύνονται προς τα τουρκικά ύδατα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους μας», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης μετά τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί για να ανοίξει μια ασφαλή δίοδο για τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας και ότι η Τουρκία θεωρεί τις ρωσικές απαιτήσεις για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές αγροκτημάτων της ως «πολύ νόμιμες».
«Έχουν διατυπωθεί διάφορες ιδέες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στην αγορά και πιο πρόσφατη είναι το σχέδιο του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένου) ενός μηχανισμού που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Το θεωρούμε λογικό. Φυσικά και η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να το αποδεχθούν».