Η κορυφαία Ουκρανή αξιωματούχος που απολύθηκε από το ίδιο το Ουκρανικό κοινοβούλιο για διάδοση παραπληροφόρησης παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για «Ρώσους που διέπραξαν μαζικούς βιασμούς» προκειμένου να πείσει τις δυτικές χώρες να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, η πρώην κοινοβουλευτική επίτροπος της Ουκρανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απομακρύνθηκε από τη θέση της μετά από πρόταση δυσπιστίας στο ουκρανικό κοινοβούλιο, η οποία πέρασε με διαφορά 234 ψήφους υπέρ της αποπομπής της και 9 κατά.
Το μέλος του κοινοβουλίου Pavlo Frolov κατηγόρησε συγκεκριμένα την Denisova ότι προωθεί παραπληροφόρηση που «έβλαψε την Ουκρανία» σε σχέση με «τις πολυάριθμες λεπτομέρειες των «αφύσικων σεξουαλικών αδικημάτων» και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στα κατεχόμενα εδάφη από τους Ρώσους, που δεν τεκμηριώνονταν από στοιχεία».
Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ντενίσοβα παραδέχτηκε ότι τα ψέματά της είχαν πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο.
«Όταν, για παράδειγμα, μίλησα στο ιταλικό κοινοβούλιο στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων, άκουσα και είδα τέτοια απροθυμία για βοήθεια στην Ουκρανία, ξέρετε; Μίλησα για αυτά τα τρομερά πράγματα για να τους ωθήσω να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται η Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός». Η Ντενίσοβα σημείωσε ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας ήταν αρχικά «κατά της παροχής όπλων σε εμάς, αλλά μετά την ομιλία [της], ένας από τους αρχηγούς του κόμματος… είπε ότι θα [μας] στηρίξουν, μεταξύ άλλων και με την παροχή όπλων».
Παρά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί της για μαζικούς βιασμούς ήταν ψευδείς, προβλήθηκαν επανειλημμένα από παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όπως το CNN και η Washington Post.
Πράγματι, υπήρξαν αναρίθμητες ξεκάθαρες περιπτώσεις διασποράς ψευδών ειδήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου όπου οι λεγόμενοι «ελεγκτές του Διαδικτύου» έλαμψαν δια της απουσίας τους.
Εκτός από τους μαστικούς βιασμούς, οι ψευδείς ειδήσεις που έλαβαν μεγάλη προβολή σε διεθνή ΜΜΕ περιλαμβάνουν διαρροές ραδιενέργειας σε πολιορκημένους πυρηνικούς σταθμούς που αποδείχθηκε ότι δεν έγιναν, την πλήρη παραπληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης για το τι συνέβη στο Snake Island, το «Φάντασμα του Κιέβου», καθώς και την «επίθεση» σε ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος που δεν συνέβη ποτέ.