Κατάργηση του βέτο σχεδιάζει η ΕΕ

Απειλείται το μόνο «όπλο» των «μικρών» χωρών

Must Read

Για κοσμοϊστορικές αλλαγές φαίνεται πως ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλαγές που κυρίως επιβάλλονται υπό το βάρος της αδυναμίας του μπλοκ να πάρει αποφάσεις, κάτι που φάνηκε πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «27» ετοιμάζονται να καταργήσουν την αρχή της ομοφωνίας που απαιτείται για τη λήψη των αποφάσεων. Το θέμα θα συζητηθεί -μεταξύ άλλων- στο συμβούλιο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όταν οι ηγέτες θα χρειαστεί να αποφασίσουν για την εκκίνηση της διαδικασίας αλλαγής της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία καθορίζει τη λειτουργία της Ενωσης από το 2009 ως και σήμερα. Ηδη στην Ευρωβουλή έγινε σχετική ψηφοφορία, στην οποία 355 μέλη τάχθηκαν υπέρ, 155 κατά και 48 απείχαν.

Στην προς ψήφιση πρόταση δέσποζε η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας ή, όπως λέγεται συνήθως, του βέτο. Αυτό έχει ως στόχο να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τη δυνατότητα να προχωρά συλλογικά, έστω και χωρίς ομοφωνία, στη λήψη μέτρων στον τομέα της δημόσιας υγείας, στην αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει γεράσει πολύ. Και σίγουρα είναι ανίκανη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, στους συσχετισμούς και στις τάσεις που υπάρχουν εντός της Ε.Ε., κάτι που έχει αποδειχθεί πολλάκις τελευταία με τις διχογνωμίες που οδηγούσαν σε ατέρμονες συζητήσεις. Για τους υπέρμαχους της αλλαγής θα είναι το βήμα που θα κάνει την Ε.Ε. πιο λειτουργική και γρήγορη στις αποφάσεις. Ωστόσο ανοίγει ένα τεράστιο θέμα, κατά πόσο θα παραμείνει και δίκαιη. Γιατί, μέχρι στιγμής, οι μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, μόνο το βέτο είχαν ως «όπλο» απέναντι στους «μεγάλους».

«Η επικείμενη θεσμική μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς τα βήματα προς τα εμπρός που κάνει η Ενωση αγγίζουν πολύ ευαίσθητα σημεία της εθνικής κυριαρχίας, όπως η άμυνα, η ενέργεια και η εξωτερική πολιτική. Οσο για την υπονόμευση της ομοφωνίας, τρομάζει πολλές χώρες, ειδικά εκείνες με τον μικρότερο πληθυσμό, επειδή φοβούνται πως οι αποκαλούμενες μεγάλες θα τις συνθλίψουν επιβάλλοντας τα συμφέροντά τους. Η ίδια η κοινοβουλευτική συζήτηση αποτύπωσε αυτόν τον διχασμό, με πολλούς βουλευτές να κατηγορούν τους υπέρμαχους των μεταρρυθμίσεων ότι επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ε.Ε. σε μια Σοβιετική Ενωση» σχολίαζε σχετικά η «el Pais».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This