Η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα «από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».
Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας.
Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.
Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.
Στην Ιταλία
Η ιταλική Eni θα λάβει μόνο τη μισή ποσότητα των προμηθειών αερίου που έχει ζητήσει από τη ρωσική Gazprom σήμερα, έπειτα από την παραλαβή ανεπαρκών ποσοτήτων τις δύο προηγούμενες ημέρες, ανέφερε η εταιρία.
«Έναντι ημερήσιας ζήτησης αερίου από την Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% της ποσότητας που της έχει ζητηθεί, με τις πραγματικές ποσότητες που διανέμονται να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες από χθες», ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός στον ιστότοπό του.
Η Ιταλία έχει θέσει ως στόχο να ξαναγεμίσει το σύστημα αποθήκευσης αερίου της χώρας τουλάχιστον στο 90% της δυναμικότητάς του εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα. Το ποσοστό αποθήκευσης βρισκόταν στο 54% της χωρητικότητας του συστήματος χθες.
Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε διαρκή πτώση αφότου επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.
Η Eni, που ανήκει κατά 30,3% στο ιταλικό κράτος, είχε ανοίξει λογαριασμό σε ευρώ και έναν άλλο σε ρούβλια στην Gazprombank προκειμένου να διευθετήσει τις πληρωμές της για την παροχή ρωσικού αερίου στα τέλη Μαΐου, υποκύπτοντας έτσι στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η πληρωμή έγινε σε ευρώ, σύμφωνα με τον όμιλο.
Η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο καθώς εισάγει το 95% του αερίου που καταναλώνει, από το οποίο περίπου το 40% προερχόταν από τη Ρωσία.
Στη Σλοβακία
Η εισαγωγέας φυσικού αερίου SPP της Σλοβακίας ενημερώθηκε από τη Ρωσία ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου της θα μειωθούν κατά το ήμισυ σήμερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.
«Η μείωση των παραδόσεων στο μισό δεν μας βλάπτει αυτή τη στιγμή. Εργαζόμαστε με ρεαλιστικό κίνδυνο να κοπούν εντελώς», δήλωσε ο επικεφαλής του SPP Richard Prokypcak σύμφωνα με τον σλοβακικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Dennik N.
Η SPP είναι ο κύριος σλοβακικός εισαγωγέας φυσικού αερίου, παρέχοντας 36 TWh πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της εγχώριας αγοράς. Λαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.