Φτωχότερος είναι από χθες ο ποντιακός κόσμος, που έχασε έναν από τους κύριους μελετητές εκπροσώπους του στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον ερευνητή (συνταξιούχο εκπαιδευτικό) Διαμαντή Λαζαρίδη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα, όπου βρισκόταν μετά το ατύχημα που είχε στην αυλή του σπιτιού του ένα μήνα πριν. Ένα ατύχημα που συνέβη λίγο μετά την επιστροφή του από το ταξίδι με τον επίσης εκπαιδευτικό και φίλο του, Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη, στην πατρώα γη, τον Πόντο.
Μία από τις τελευταίες ομιλίες του Λαζαρίδη έγινε στις 28 Ιανουαρίου 2019 στο Κολλέγιο Ανατόλια με θέμα «Η εκπαίδευση στον Πόντο 1682- 1922».
Σύμφωνα με το epontos, ο Διαμαντής Λαζαρίδης σε αυτή του την ομιλία παρέθεσε στοιχεία για την εκπαιδευτική αναγέννηση που ξεκίνησε το 1682, όταν ιδρύθηκε το εμβληματικό και μεγαλοπρεπές Φροντιστήριο της Τραπεζούντος. Οι πρώτοι λόγιοι απόφοιτοί του και η βαθιά σημασία που δίνει ο ποντιακός ελληνισμός στα γράμματα πυροδοτούν την ίδρυση σχολείων – κοινοτικών, δημοτικών, σχολαρχείων, ημιγυμνασίων, και γυμνασίων – σε όλη την περιοχή, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε χωριά με δέκα οικογένειες λειτουργούσε σχολείο. Οι Έλληνες του Πόντου ρίχνονται με ιερό πάθος στα γράμματα. Ανακαλούν νέους τρόπους ζωής και βρίσκουν μηχανισμούς για να διατηρήσουν ζωντανή την ταυτότητά τους» είχε αναφέρει τότε ο άνθρωπος που αγάπησε τον Πόντο όσο λίγοι.