Η Ολλανδία είναι η επόμενη χώρα που αναγκάζεται να επιστρέψει στους λιγνίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσει της ενεργειακή κρίση και, παράλληλα, να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, στον απόηχο των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα την άρση του ανώτατου ορίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες καύσης άνθρακα, μια απόφαση, η οποία αναμένεται να εξοικονομήσει στη χώρα 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Netherlands activates energy crisis plan, removes cap on coal plants https://t.co/r6rBBHcNSV
— Devdiscourse (@Dev_Discourse) June 20, 2022
Η Ολλανδία, η οποία εισήγαγε έως και 15% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, έχει ήδη ξεκινήσει να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο και να μειώνει την κατανάλωση του εν λόγω καυσίμων, ωστόσο υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ελλείψεις τον προσεχή χειμώνα. «Με αυτά τα μέτρα, λιγότερα χρήματα θα εισρεύσουν στα ταμεία του Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ρομπ Τζέτεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών της ολλανδικής κυβέρνησης.
Η χώρα είχε περιορίσει την παραγωγή της παραγόμενης ενέργειας από άνθρακα στο 35% της δυναμικότητας των εργοστασίων της, προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο Τζέτεν τόνισε ότι, παρά την άρση του πλαφόν, η Ολλανδία θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους κλιματικούς στόχους που θέσει έως και το 2030.
*φωτο αρχείου