Την υποστήριξή της προς τη Βόρεια Μακεδονία έδειξε η Βουλγαρία, με τη βουλγαρική Εθνοσυνέλευση να ψηφίζει σήμερα σχέδιο απόφασης που αποσκοπεί στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ένταξη τους.
Το εν λόγω σχέδιο επιβεβαιώνει τους όρους υπό τους οποίους η Σόφια μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, με τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας δίνουν το «πράσινο φως» στο να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 170 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 21 αποχές. Το σχέδιο απόφασης, το οποίο κατατέθηκε από τον Χρίστο Ιβάνοφ και τη Δημοκρατική Βουλγαρία, βασίζεται σε πρόταση της γαλλικής Προεδρίας και την αξιοποιεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο τα βουλγαρικά συμφέροντα.
Bulgaria MPs approve lifting veto on North Macedonia EU talks https://t.co/pf9FUbJAlX
— ST Foreign Desk (@STForeignDesk) June 24, 2022
Το έγγραφο αυτό είναι πολύ κοντά στο άλλο σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από το GERB και υποστηρίχθηκε από το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ και επιβεβαιώνει τους όρους, υπό τους οποίους η Σόφια μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Όρους όπως:
- επεξεργασία του κειμένου του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί η συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας στις διατάξεις όπου αναφέρονται άλλοι λαοί και σε ισότιμη βάση με τους λαούς αυτούς
- βελτίωση του προτεινόμενου σχεδίου διαπραγματευτικού πλαισίου και του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου, ώστε να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι τίποτα στη διαδικασία προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας της ύπαρξης «μακεδονικής γλώσσας»
- εγγύηση καλής γειτονίας ως οριζόντιο κριτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., για την εκπλήρωση του οποίου το ΕΚ θα πρέπει να ενημερώνει το Συμβούλιο πριν από κάθε διακυβερνητική διάσκεψη και
- συμπερίληψη αναφοράς στη Συνθήκη Φιλίας, Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 και στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Μεικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής δυνάμει του άρθρου 12 της εν λόγω Συνθήκης στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης σε σχέση με την έγκριση από το Συμβούλιο της Ε.Ε. των κοινών θέσεων για τις Διακυβερνητικές Διασκέψεις Ε.Ε. – Βόρειας Μακεδονίας
Πλέον, η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα ενεργήσει «γρήγορα». Σύμφωνα δε με το Γαλλικό Πρακτορείο, μένει, επίσης, να πεισθούν τα Σκόπια, των οποίων ο πρωθυπουργός, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, πως η συγκεκριμένη πρόταση συμβιβασμού «στη σημερινή μορφή της» είναι «απαράδεκτη».