Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλλον θα απογοητεύτηκε αν περίμενε μεγαλεία και αποθέωση.
Στην αίθουσα βρέθηκαν ελάχιστοι για να τον παρακολουθήσουν και οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν αλλού το μυαλό τους!
Ακόμα και Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος έπαιζε επιδεικτικά με το κινητό του. Αλλά και ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, περισσότερο ενδιαφέρον έβρισκε στο κινητό του παρά στα όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης.
Αλλά κατά τα άλλα, η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι οι απομονωμένοι κατά την «εύστοχη» κρίση της ελληνικής Κυβέρνησης…
Και αν δίνει κανείς σημασία και στα σημάδια, ακόμα και η γραβάτα του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν στραβή! Για να ταιριάζει με το κλίμα μάλλον…
Κατά τα άλλα, ο κ.Μητσοτάκης επιδόθηκε σε επανάληψη των τετριμμένων και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα και το τρίτο μνημόνιο, εκμεταλλευόμενος το ευρωπαϊκό βήμα για να κάνει προεκλογικό αγώνα.
Είπε μεταξύ άλλων:
«Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία. Ευτυχώς η Ελλάδα του 2022, δεν έχει σχέση με αυτή του 2015.
Επτά χρόνια μετά, εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και 3 χρόνια ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την Ελλάδα σε νέα εποχή. Αποδεσμευμένοι πια – από τον Αύγουστο- από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και με τους πολίτες πιο ενωμένους και πιο αισιόδοξους.
Θέλω επίσης να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξε την Ελλάδα όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή υπόσταση. (…) Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική αλλά και ευεργετική. Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη;
Δηλώνω υπερήφανος ως Ευρωπαίος γιατί οι θεσμοί της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και πέτυχαν να βρουν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα. Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα, συμβαδίζοντας μαζί της στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Από την άλλη πλευρά, δε νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους στην οποία απευθύνεται. Αυτά είναι τα δίδυμα θεμέλια του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Γεωπολιτική, Ουκρανία και Τουρκία
«Τίποτα δεν θυμίζει τον 20 αιώνα, καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον κόσμο. Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας. Ο πληθωρισμός πολιορκεί όλες τις χώρες. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια. (…) Με ποια πλευρά των μετακινούμενων πλακών θα σταθούμε; Οι ίσες αποστάσεις δεν οδηγούν παρά στο χαώδες κενό που δημιουργείται ανάμεσά τους, ενώ ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο γι αυτό και στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα.
Είμαστε με τη δημοκρατία και γι αυτό αρνούμαστε τον δεσποτισμό. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο γιατί η μάχη της Ουκρανίας είναι καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Με άλλα λόγια οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα που θα μπορούσαν αν μιμηθούν επίδοξοι ταραχοποιοί.
Και αυτό έχει ιδιαίτερο βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα. Δεν χρειαζόμαστε αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Δεν θα ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».