Το καλοκαίρι του 1973 έγινε κι αυτό! Στο Ηρώδειο διοργανώθηκαν καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Κόσμος». Υπήρξαν διαμαρτυρίες, ακούστηκαν φωνές για τη… βεβήλωση του «ιερού χώρου», αλλά γρήγορα σκεπάστηκαν από τις προετοιμασίες για τη μεγάλη αυτή εκδήλωση. Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι το θέατρο στη σκιά της Ακρόπολης είχε φιλοξενήσει όταν λειτουργούσε στη ρωμαϊκή εποχή περισσότερο «ελαφρά» θεάματα, ενώ ήταν μιας πρώτης τάξεως διαφημιστική προβολή της χώρας.
Η οργάνωση και η τηλεοπτική κάλυψη έγινε από Αμερικανούς που είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην εκδήλωση.
Δείτε εδώ όλη την τελετή
Υπήρξαν και ρεπορτάζ για τη διαμονή των υποψηφίων στην Αθήνα με τις βόλτες τους στην Πλάκα και αλλού…
Δημοσιογραφικά η κάλυψη δεν ήταν επαρκής. Η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει απεργία, την πρώτη μετά από επτά χρόνια, η οποία ανεστάλη τη μέρα της τελετής. Στην ιστορία, όμως, έχει μείνει η «γκάφα» των δύο μεγαλύτερων ειδησεογραφικών περιοδικών της εποχής, του «Ταχυδρόμου» και των «Επικαίρων» που κυκλοφόρησαν μια μέρα πριν τη στέψη.
Ποια ήταν αυτή;
Δείτε
Διάλεξαν την ίδια φωτογραφία για να «στολίσουν» το εξώφυλλό τους, αλλά η περίπτωση δεν ήταν απλή σύμπτωση. Ήταν ένα μίνι «Γουότεργκέιτ» για να χρησιμοποιήσουμε κι έναν όρο που ήταν της μόδας εκείνη την εποχή.
Αυτό διαπιστώνουμε από τις εξηγήσεις που έδωσαν τα δύο έντυπα στους αναγνώστες τους
Όσο για αυτά καθ΄ αυτά τα καλλιστεία, νικήτρια αναδείχτηκε η Μαργαρίτα Μοράν από τις Φιλιππίνες. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος, ο παππούς της δικαστικός και η μητέρα της κόρη του πέμπτου προέδρου της χώρας. Ήταν τότε 19 χρόνων.
Στη μετά τη στέψη της εποχή παντρεύτηκε έναν βουλευτή, ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε ΗΠΑ και Αγγλία και επέστρεψε στην πατρίδα της όπου υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις. Χώρισε έπειτα από 30 χρόνια γάμου κι έχει δύο κόρες.
Οι εφημερίδες είχαν πολλά άλλα θέματα, πολιτικά, για να δώσουν έμφαση στα καλλιστεία.
Αξιοσημείωτη και η γελοιογραφία του ΚΥΡ στην «Απογευματινή»