Ούτε βήμα πίσω από την υπουργό!

Παρότι όλοι οι φορείς διαφωνούν με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την Παιδεία, εκείνη τους αγνοεί...

Must Read

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Βουλή, όπου συζητείται το περιβόητο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως που αλλάζει άρδην τα ΑΕΙ, καθώς αντιπολίτευση και αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται λάβροι εναντίον των προωθούμενων αλλαγών.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είπε σχεδόν σύσσωμη ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο, με αιχμή το νέο μοντέλο διοίκησης, στο οποίο αντέδρασαν τόσο η Σύνοδος Πρυτάνεων όσο και η ΠΟΣΔΕΠ. Εξ ολοκλήρου αντίθετο στο νομοσχέδιο -εκτός του διδακτικού και ερευνητικού- δήλωσε και το τεχνικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ. Επί της ουσίας, όσον αφορά τις επίμαχες διατάξεις για τα πανεπιστήμια, σχεδόν άπαντες διαφώνησαν. Αναγνώρισαν ωστόσο την ύπαρξη θετικών ρυθμίσεων που θα συμβάλουν, ανάμεσα στα άλλα, στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Την ίδια ώρα, απολύτως ικανοποιημένοι δήλωσαν οι κληρικοί με τις ρυθμίσεις που διευθετούν το ζήτημα με τις οργανικές τους θέσεις. Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών μίλησαν για ικανοποίηση ενός πάγιου και δίκαιου αιτήματος, και επέμειναν πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο κρατικός κορβανάς.

Ψηφοθηρική η μονιμοποίηση των ιερέων

Σημειωτέον, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νίκου Φίλη, κατήγγειλε «υπερεκπροσώπηση» των ιερέων, ενώ επί της ουσίας της ρύθμισης ο ίδιος σχολίασε «δεν έχουμε πρόβλημα να πάρουν οργανική θέση, αν και ο σκοπός σας είναι ψηφοθηρικός, το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχετε δείξει την ίδια ευαισθησία με άλλους κλάδους». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, που καταλόγισε υποκρισία στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως εν μέσω της πανδημίας έγιναν συνολικώς 25.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ επί τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν «μηδέν».

Σε κάθε περίπτωση, η Νίκη Κεραμέως δεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω, επιμένοντας στην κατάργηση της εκλογής των πρυτάνεων και των κοσμητόρων, ισχυριζόμενη πως «δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα του νομοσχεδίου» και πως «δεν αγγίζει στο σύνολό της την πανεπιστημιακή κοινότητα». Υποστήριξε δε πως σε αυτό το θέμα «δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε», καθώς το ίδιο μοντέλο, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, ακολουθείται και στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., καθώς καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνική Λύση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This