Πέθανε στα 62 του ο Νίκος Κτενάς

Must Read

Σε ηλικία 62 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος αρχιτέκτονας, Νίκος Κτενάς, ο οποίος διακρίθηκε και βραβεύτηκε για τα καινοτόμα έργα του.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στους συναδέλφους και τους συνεργάτες του, οι οποίοι τον αποχαιρετούν με συγκινητικά μηνύματα.

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας, έγινε ιδιαίτερα γνωστός από το έργο του «Inside-Out», μια από τις πολυκατοικίες που άλλαξαν το αστικό τοπίο στο Νέο Ψυχικό. Μάλιστα για το πρότζεκτ αυτό, ο ίδιος κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2013-2017 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Για την προσφορά του στην Αρχιτεκτονική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος που απένειμε ειδικό τιμητικό βραβείο το 2017, σε εκδήλωση που πραγματοποίηθηκε στο στο Μουσείο Μπενάκη.

Το βιογραφικό του

Ο Nίκος Κτενάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1960 και σπούδασε στην Cooper Union, NY, στο Columbia University, New York, στο Queens College, Queens, New York, στο Syracuse University, Syracuse, New York, στο AIFS/ University of London, London και στο Cornell University, NY, από όπου και αποφοίτησε με το πτυχίο της αρχιτεκτονικής το 1983.

Δίδαξε στην Ecole Polytechnique Federale de Lausanne-EPFL με τον Luigi Snozzi, την περίοδο 1984-92. Διατηρούσε γραφείο στο Λουγκάνο της Ελβετίας από το 1987 και στην Αθήνα από το 1993.

Το 1992 του έγινε η πρόταση για θέση “εξωτερικού κριτή” για το Bachelor of Architecture Thesis projects στο University of Grenoble, στη Γαλλία, το 2001 στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Πάτρας, από το 2003 στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και από το 2005 στην Ecole Superieure D’Architecture de Paris Belleville, στο Παρίσι.

Διετέλεσε καθηγητής από το έτος 2005 έως και το 2007 στην Accademia di Architettura,Univercittà della Svizzera Italiana στο Mendrisio της Ελβετίας. Διδάσκει επίσης και στο μεταπτυχιακό τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Βόλου. Πήρε το πρώτο Βραβείο στο Europan 2 στην Speyer στη Γερμανία το 1991, αλλά και διάφορα ακόμη βραβεία σε Ευρωπαϊκούς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Συμμετείχε στην έκθεση Landscapes of Modernisation – Greek Architecture in the 60s and 90s στο Pότερνταμ της Ολλανδίας, καθώς επίσης και στην 7η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2000 με μόνιμο έκθεμα στο Ελληνικό Περίπτερο.

Υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Mies van der Rohe το 2001 και το 2003. Το 2008 το ΕΙΑ – Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής του απένειμε το ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για το σύνολο του έργου του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This