Τον δρόμο για να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές άνοιξαν χειρουργοί στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν σε ανθρώπους με επιτυχία γενετικά μεταλλαγμένη καρδιά γουρουνιών που λειτούργησε χωρίς μηχανική βοήθεια.
Λόγω της επικινδυνότητας της επέμβασης, η οποία σε περίπτωση αποτυχίας θα σήμαινε αυτόματα τον θάνατο των εθελοντών, η κλινική δοκιμή έγινε σε εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, οι οποίοι ανέπνεαν και, με εξαίρεση τον εγκέφαλό τους, το υπόλοιπο σώμα τους λειτουργούσε κανονικά.
Οι χειρουργοί του νοσοκομείου NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Δρα Nader Moazami, ανακοίνωσαν ότι οι μεταμοσχεύσεις έγιναν σε έναν κλινικά νεκρό ασθενή στις 19 Ιουνίου και σε έναν άλλον στις 9 Ιουλίου. Και στις δυο περιπτώσεις η γενετικά μεταλλαγμένη καρδιά που είχε ληφθεί από γουρούνι, ώστε να είναι πιο συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό, άρχισε να λειτουργεί αμέσως μετά την εγχείρηση. Ο οργανισμός των δεκτών δεν την απέρριψε, όπως συμβαίνει συχνά με τα μοσχεύματα, και μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, οι δυο καρδιές συνεχίζουν να λειτουργούν «φυσιολογικά» χωρίς μηχανική βοήθεια.
Ο δρ Moazami επεσήμανε ότι η επιτυχία της χειρουργικής ομάδας του θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης μοσχευμάτων, ιδιαίτερα της καρδιάς. Τόνισε, δε, ότι η ικανότητα του μοσχεύματος που δημιούργησαν να λειτουργεί χωρίς μηχανική βοήθεια σημαίνει ότι ο ασθενής θα μπορεί να κάνει απόλυτα φυσιολογική ζωή μετά τη μεταμόσχευση.