Ανοσία ήταν και πάει…

Καμπανάκι» των ειδικών για τις επαναλοιμώξεις από Covid

Must Read

Η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη την επέλασή της. Ομως, ελέω των αποφάσεων του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα, κανένας δεν γνωρίζει πλέον τα ακριβή στοιχεία για την εξάπλωση του ιού, δεδομένου ότι οι ημερήσιες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ έχουν διακοπεί, αν και όλοι πλέον έχουν στον περίγυρό τους τουλάχιστον έναν θετικό στον κορωνοϊό.

Οι νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και συνολικά η πορεία των «σκληρών» δεικτών της πανδημίας είναι στοιχεία που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα. Ομως, πλέον το ενδιαφέρον των επιστημόνων πέφτει στον αριθμό των επαναλοιμώξεων, δηλαδή των ανθρώπων που είχαν νοσήσει και νοσούν ξανά από κορωνοϊό. Οι επαναλοιμώξεις, δηλαδή η μόλυνση από Covid-19 έπειτα από ανάρρωση από τον κορωνοϊό, είναι πλέον αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της πανδημίας: Στην Αγγλία μόλις το 1% των κρουσμάτων πριν από την εμφάνιση του στελέχους Ομικρον ήταν επαναλοιμώξεις, ενώ τώρα αναλογούν στο 25% των ημερήσιων κρουσμάτων και στη Νέα Υόρκη αποτελούν το 18%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα κορωνοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Συνεπώς, με μια αναγωγή στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού (10.700.000), προκύπτει ότι το συγκεκριμένο διάστημα εντοπίστηκαν περί τα 145.766 περιστατικά κορωνοϊού, δηλαδή 20.000 κρούσματα την ημέρα. Το 17% αυτών των κρουσμάτων αφορά επαναλοιμώξεις, ενδεικτικό της διαφυγής των νέων υποπαραλλαγών από τα εμβόλια αλλά και από την ανοσία λόγω παλαιότερης μόλυνσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης καθορίζεται από τέσσερις βασικούς παράγοντες: Τον κορωνοϊό, την ατομική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην προηγούμενη λοίμωξη, το ιστορικό εμβολιασμού και τα ατομικά μέτρα προστασίας. Ο βασικότερος παράγοντας, όμως, είναι η εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες είναι πολύ πιο μεταδοτικές, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα ύπαρξης τείχους ανοσίας. Αυτό είπε ουσιαστικά και ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ποσοστό των επαναλοιμώξεων θα είναι ολοένα και περισσότερο αυξανόμενο, καθώς η ανοσία σταδιακά χάνεται».

Οσον αφορά τα συμπτώματα της Ομικρον 5, η οποία κυριαρχεί στη χώρα, αυτά είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια, και γενικότερα οι μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκαλα. «Τα συμπτώματα είναι ναι μεν ενοχλητικά, αλλά παροδικά. Ελάχιστοι είχαν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, οι εισαγωγές είναι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα, τα οποία επιβαρύνονται και από τη μόλυνση» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται η κορύφωση του κύματος, η οποία, βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων, υπολογίζεται στο διάστημα 15 με 25 Ιουλίου. «Κατά μέσο όρο, θα δούμε 20.000-22.000 κρούσματα εκείνο το διάστημα» προειδοποίησε ο κ. Τζανάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This