Νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα, να γεφυρώσει το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζουν οι επικεφαλής των δανειστών για το 2020.
Με τη νέα ρύθμιση που, τελεί υπό την αίρεση των δανειστών και θα έχει τα χαρακτηριστικά φορολογικού ελέγχου παλαιών χρήσεων, θα παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιήσεις δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φόρων για έτη προ του 2019 και να εξοφλήσουν με δόσεις τα ποσά των φόρων και των προσαυξήσεων που θα προκύψουν από τις δηλώσεις αυτές.
Η περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων είναι μία τακτική του υπουργείου Οικονομικών με ιστορία ετών.
Η πρώτη καταγεγραμμένη περαίωση πραγματοποιήθηκε το 1978 από τον υπουργό Οικονομικών Θανάση Κανελλόπουλο και διήρκεσε έως τις 31 Απριλίου του 1981, ύστερα από συνεχείς παρατάσεις.
Η τελευταία περαίωση, που πραγματοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατοχυρώθηκε με τον ν. 3679 του 2008, πάλι από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος είναι ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που έχει προωθήσει δύο διαδικασίες περαίωσης μέσα μία τετραετία. Η διαδικασία ακολούθησε τις οδηγίες που δόθηκαν με την ΠΟΛ.1130, η οποία εξαιρούσε τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 9.000.000 ευρώ.
Η περαίωση θεωρείται πανάκεια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις εταιρίες και τους λογιστές, αλλά είναι πολλές οι φορές που το αποτέλεσμα της περαίωσης δεν είναι προς όφελός του. Μία τέτοια περίπτωση είναι όταν η εταιρία έχει να παρουσιάσει πραγματικές ζημιές στις χρήσεις αυτές, τις οποίες δεν μπορεί να μεταφέρει στις επόμενες χρήσεις.